Boste še poskušali v NBA?

Ja, ampak imam še veliko prostora za napredek v Evropi. Najprej me čaka prva sezona v tujini. Ko postanem eden glavnih igralcev v svoji ekipi zunaj Slovenije, bom spet poskušal priti v NBA. To še naprej ostajajo moje sanje.

Ponudbe imate?

Imam jih precej. Toda rekel sem si, da se bom posvetil le reprezentanci, pogovore pa zamrznil. Ko bo prišel v klub, za katerega bom vedel, da imam mesto v njem, se bom odločil zanj. Z menedžerjem iščeva najboljše rešitve. Moja beseda je glavna in dokler se ne bom odločil, ne bom šel nikamor. Videli smo, kako je bilo s Klemnom Prepeličem, ki je lani dobil bogato ponudbo Banvita, potem pa ni veliko igral. Nočem se znajti v podobnem položaju, ampak hočem igrati. Ko se bom odločal, bo najbolj pomembno, v kakšni ligi bom igral in koliko minut si bom lahko obetal na parketu, šele nato bo na vrsti denar. Ta pride z leti, jaz pa imam pred seboj še dolgo kariero. Ponudbe prihajajo tudi iz prve turške lige, čeprav ne iz najboljših klubov, a gre za velike denarje in urejene klube. Želim si v klub, ki igra v evroligi, če tam ne bo prostora zame, pa bi rad igral v evropskem pokalu.

Vas med reprezentančnimi pripravami moti, ker še ni jasno, kje boste igrali v prihodnji sezoni?

Ne. Ker ponudbe so, se ne sekiram. Če jih ne bi bilo, bi bil živčen. Imam dve ali tri možnosti, kamor grem lahko danes ali jutri, a bom še malo počakal. Odločil se bom pred svetovnim prvenstvom.

Reprezentanci ste se pridružili z nekajdnevno zamudo. Kako se počutite?

Iz ZDA sem potoval dvajset ur, časovna razlika se pozna. Noge imam še malo težke, ampak se bo treba hitro privaditi na vadbo. Zamudil sem štiri dni, prvi dan sem se naučil vse akcije in upam, da bom čim prej spet v enakem ritmu kot soigralci.

Je bilo na relaciji z vodstvom reprezentance kaj težav, ker ste se pripravam pridružili kasneje?

Ko so me poklicali iz ZDA, sem takoj obvestil vodstvo reprezentance. Ker je Jure Zdovc izrazil željo, da reprezentanti ne bi hodili na poletno ligo, smo imeli dodatni pogovor, ampak glede na to, da so mi Američani plačali zavarovanje in mi obljubili, da bom veliko igral in da so me vseskozi klicali, sem si želel iti tja. To sem povedal košarkarski zvezi in dejal, da bi bil hvaležen, če bi me pustili. Na koncu so naredili izjemo in sem jim za to zelo hvaležen. To jim bom skušal čim prej vrniti, s trdim delom in tako, dan se bom čim prej vrnil na delo.

Kakšna je bila izkušnja v ZDA?

Pozitivna. Bil sem že tretjič v ZDA. Pričakoval sem več minut na igrišču. Ampak glede na to, da so mi nekateri igralci rekli, naj ne pričakujem preveč, sem šel tja z mešanimi občutki. Nikoli ne veš, dokler ne poskusiš. Nisem dobil toliko priložnosti, kolikor sem sam želel in kolikor bi potreboval, da bi se dokazal. A kaj hočem. Videl sem, kako je v poletni ligi NBA in kaj lahko pričakujem prihodnjič.

Kakšni so treningi v reprezentanci v primerjavi z lanskim letom, ko je bil selektor Božidar Maljković?

Kolikor sem videl do zdaj, lahko rečem, da igramo podobno kot lani, agresivno, hitro, atletsko. Veseli me, ker smo še mlajši, imamo še več energije. Upam, da bomo šli še eno stopničko višje. Manjkata nam dva igralca iz lanskega leta, Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar. Nachbar je bil eden nosilcev igre, Lakovič je igral malo manj. A ko imaš v ekipi ime, kot je Lakovič, ima ekipa določeno sigurnost, ljudje od zunaj s sodniki na čelu drugače gledajo nate. On je velik igralec in ga zaradi njegovih izkušenj pogrešamo.

Ste pripravljeni prevzeti vlogo Boštjana Nachbarja?

Če bi mi bila ta vloga ponujena, bi jo bil pripravljen sprejeti. A je težko o tem govoriti. Več se bo dalo videti na prvih tekmah. Moral se bom vrniti v proces treningov, nato se bomo lahko pogovorili. Veliko igralcev si želi mojega mesta v reprezentanci in bom naredil vse, da obranim svoj položaj. Zelo si želim prvič iti na svetovno prvenstvo. Toda vsak si bo moral izboriti mesto v ekipi, enako velja zame.