Kadar koli igra Argentina, so vse oči uprte v vas. Boste s soigralci Argentino ponovno popeljali na pota stare slave?

To si resnično želim. Upam, da bo Argentina postala svetovni prvak. Zavedam se, koliko bi to pomenilo rojakom v domovini. Od sebe bomo dal maksimum, tako kot vedno. Vendar pa je nogomet ekipni šport, kjer nisem pomemben samo jaz.

Nekateri menijo, da se bolj poistovetite z Barcelono kot z Argentino.

Seveda si želim zmagati za Argentino. Toda ljubim tudi klubski nogomet in ljubim Barcelono, ki je moj dom od mojega 12. leta starosti, vendar pa sem se vedno počutil lojalnega svoji državi. Nikoli nisem prenehal biti Argentinec. Na to sem zelo ponosen. Želim si, da bi bil za svojo državo lahko tako uspešen, kot sem za svoj klub.

Koliko bi vam pomenilo z Argentino slaviti na brazilskih tleh?

Lagal bi, če bi rekel, da to ne bi bilo nekaj posebnega. Finale med Brazilijo in Argentino na stadionu Maracana? To bi bilo sanjsko, mar ne! Lahko si le predstavljate, koliko bi ljudem v domovini pomenilo, če bi premagali Brazilijo – o tem bi se govorilo za vedno. Vem, kako strastni so naši navijači, nič manj kot brazilski, in to je fantastično.

Kako se je spremenil vaš način igranja? Ste isti kot Messi, ki je kot otrok igral na ulicah?

Moj način igranja je bolj ali manj ostal enak. Sem se pa veliko naučil in izpopolnil, kjer koli sem igral. Veliko več tehničnega znanja in obvladovanja žoge pa sem pridobil, ko sem se iz Argentine preselil v Španijo. Naučil sem se tudi taktične igre, vendar najbolj uživam, ko sva le jaz in žoga – ko napadam.

Je biti kapetan argentinske reprezentance velika čast?

To je ogromna čast, ena najvišjih, ki te kot Argentinca lahko doleti. Selektor Sabell je dejal, da je kapetanski trak pomagal moji igri. Na neki način te sili k temu, da razmišljaš, kako lahko še bolj pomagaš svoji ekipi. V tem zelo uživam.

Ali zelo vpliva na vaše obnašanje na igrišču?

To, da sem kapetan, ne ovira moje igre. Tudi izven igrišča se do soigralcev obnašam enako kot prej. Ostal sem enak, vedno sem na voljo vsakomur, ki potrebuje pomoč. Spominjam se, kako so bili starejši igralci vedno dobri z menoj, ko sem bil mlajši, in tudi sam si želim biti dober do njih. To je zelo pomemben del kapetanske funkcije.

Pri 26 letih vas imajo mnogi za najboljšega nogometaša na svetu. Lahko postanete še boljši?

Ne razmišljam o tem, da bi bil najboljši na svetu. O tem sodite, ko se bom upokojil. Vedno stremim naprej, kar sem osvojil, je zame zgodovina. Vedno si lahko še boljši, popolnost ne obstaja. Ljudje velikokrat omenjajo moje gole, vendar so ti drugotnega pomena v primerjavi z dobivanjem tekem in osvajanjem velikih tekmovanj. Moja motivacija je, da se vsak dan zbudim srečen, sem profesionalen in se pri tem zabavam. maš