Medtem ko so žarometi usmerjeni v Lionela Messija in Cristana Ronalda ter Manuela Neuerja, kandidate za naslov najboljšega nogometaša na svetu za leto 2014, je precej manj pozornosti požel izbor, ki ga vsako leto organizira britanska radiotelevizija BBC. Včeraj so s pomočjo nogometnih navdušencev izbrali najboljšega nogometaša leta, prvič je najboljši postal Alžirec Yacine Brahimi. Nogometaš Porta je ugnal nigerijskega vratarja Vincenta Enyeamaja, napadalca iz Gabona Pierre-Emericka Aubameyanga ter Gervinho in Yaya Toure iz Slonokoščene obale. Tudi imena najboljših v izboru potrjujejo, da afriški nogomet ni več v takšnem vzponu, kot je bil še pred leti. V najboljših ligah sicer igra ogromno nogometašev s črne celine, vendar zvezdnikov najvišjega kova ni prav veliko, Dider Drogba, ki je zaznamoval afriški nogomet v zadnjih desetih letih, pa je v jeseni kariere in počasi mesto prepušča mlajšim.

Yacine Brahimi pri 24 letih zagotovo spada med te. Enako kot Drogba se je nogometa učil v Franciji, s to razliko, da se je tam tudi rodil. Tudi za mlajše ekipe francoske reprezentance je igral, nato pa se raje odločil za članstvo v reprezentanci domovine svojih staršev, v katero se je precej lažje prebiti. Je Parižan, odraščal je v vzhodnem predmestju, kjer se je med igro uličnega nogometa zabaval tako, da je posnemal Zinedina Zidana. Vadil je v eni najboljših nogometnih šol na svetu, na francoski nacionalni akademiji v Clairefontainu. Tam so vzklili zvezdniki, kot so Nicolas Anelka, William Gallas, Louis Saha in Thierry Henry. Brahimi je šel po njihovi poti proti največjim francoskim klubom. Med tednom je treniral v akademiji, konec tedna igral za lokalni klub, v zadnjem letu tudi za Paris Saint Germain. Ta si ga je želel v zadržati v svojih vrstah, vendar so imeli nogometaševi starši drugačne načrte. Svetovali so mu, naj se raje pridruži Rennesu, ker so menili, da bo imel tam boljše pogoje za šolanje. Res je odšel v Bretanijo. Čeprav sta se zanj zanimala Real in Arsenal, se je sprva uveljavil v Franciji, nato pa skozi stranska vrata leta 2012 prestopil h Granadi, dve leti je lahko občudoval palačo Alhambro oziroma rdečo trdnjavo, kar se je izkazalo kot zadetek v polno. Kot napadalni vezist je bil stalni član prve ekipe. Igral je dobro, celo tako dobro, da je bil po koncu minule sezone proglašen za najboljšega afriškega nogometaša v španski ligi. Predstavil je svoj razkošen talent, imenitno tehniko in hitrost, le golov ni bilo ravno veliko na njegovem računu. Toda to ni odvrnilo snubcev, ki so si ga želeli v svojih vrstah. Ti so bili še posebno aktivni po letošnjem svetovnem prvenstvu, kjer se je 24-letnik izkazal, dosegel en gol in se z Alžirijo uvrstil v osmino finala.

Ni veliko manjkalo, da v Braziliji ne bi igral. Dolgo je namreč kolebal, katero reprezentanco bi zastopal, za puščavske lisice pa se je odločil šele letošnjega februarja. Porto je Granadi ponudil 6,5 milijona evrov, kar je zadostovalo za prestop k portugalskemu velikanu, kjer se je izkazal še z učinkovitostjo. V tej sezoni lige prvakov je dosegel pet golov, proti Bateju Borisvu je dosegel tri zadetke.