Nemci temu prostoru, kadar je namenjen navijačem, že vse od domačega prvenstva leta 2006 pravijo Navijaška milja (Fanmeile). Čeprav je imelo Lufthansino letalo iz Brazilije dve uri zamude, navijačev to ni prav nič motilo. Navdušeni so bili že ob preletu letala, ki se je ponašalo z imenom Letalo zmagovalcev (Siegerflieger) nad navijaško miljo. Pričakovanja, da bo polna, so se izpolnila (zaradi prevelikega števila navijačev so jo morali celo predčasno zapreti), najbolj vneti so si že ponoči rezervirali najboljše prostore ob cesti, da bodo lahko od blizu videli zmagovalni sprevod svoje reprezentance. Cilj nogometašev in navijačev je bil oder pod simbolom nemške združitve, s katerega so nato novi nemški junaki pozdravili pristaše.

Na eno oko zamižali tudi policisti

Samo v okolici Brandebruških vrat naj bi se zbralo okoli 250 tisoč navijačev, še več pa na obrežju reke Spree in na ulicah ob predvideni poti konvoja z nogometaši, ki se je tudi zaradi velike množice le stežka prebijal do središča Berlina. Priložnost, da prvič v zgodovini združene Nemčije (prve tri naslove v letih 1954, 1974 in 1990 je Nemčija osvojila še kot Zvezna republika Nemčija) pozdravijo šampione, je izkoristilo veliko navijačev. Med proslavljanjem so tudi policisti zamižali na eno oko, saj tovornjak, na katerega so se povzpeli nogometaši, ni imel ustreznih registrskih označb, ampak zgolj oznako "Champions".

Tisti, ki niso mogli priti v Berlin ali pa so bili prepozni, da bi dobili prostor, so lahko dogajanje spremljali kar na dveh televizijskih postajah, saj sta oba programa nemške nacionalne televizije, ARD in ZDF, dogajanje, vključno s pristankom letala, prenašala v živo.

Norišnica!

Že na letališču je bilo slovesno, prvi pa je na nemška tla s pokalom seveda stopil kapetan Phillip Lahm. "Presrečen sem, da sem spet doma, še posebej zaradi tele stvari tukaj," je dejal in pri tem pokazal prestižno lovoriko svetovnih prvakov, ki si jo je Nemčija prislužila v nedeljskem finalu proti Argentini.

"To so sanje. Neponovljivo je doživeti kaj takšnega, veseli smo, da smo mi povzročili to evforijo," je bil nad dogajanjem v Berlinu navdušen predsednik nogometne zveze Wolfgang Niersbach, strelec zmagovitega zadetka v finalu Mario Götze pa je med vožnjo po Berlinu čivknil: "Hudo, kaj se tukaj dogaja? Norišnica!"

Živahno bo tudi v bavarski prestolnici

A nemški nogometni junaki tudi po opravljenih prijetnih obveznostih v Berlinu ne bodo imeli veliko časa za počitek. Svoji delegaciji, ki je bila v letošnjem elfu precej številčna, namreč popoldne pripravljajo sprejem tudi Bavarci. Poleg članov münchnskega Bayerna (Philipp Lahm, Thomas Müller, Manuel Neuer, Mario Götze, Bastian Schweinsteiger, Jerome Boateng in Toni Kroos) bosta sprejema deležna še Mats Hummels in Miroslav Klose; že na letališču bo nogometaše pričakal tudi bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer.