Pred derbijem kroga je City veljal za velikega favorita, saj so varovanci Manuela Pellegrinija v letošnji sezoni v izjemni formi, predvsem na svojem igrišču pa so do sedaj delovali zares fantastično. A Mourinho se je ponovno izkazal kot odličen strateg in je v tem dvoboju nadigral Čilenca na klopi Cityja, saj so imeli Londončani na tekmi številne lepe priložnosti, trikrat so zadeli tudi okvir vrat, in bi lahko zmagali tudi z večjo razliko, medtem ko so domači do prave igri prišli šele v zaključku, ko so se gostje bolj pomaknili v obrambo.

Z zmago, ki jo je gostom s strelom od daleč prinesel srbski branilec Branislav Ivanović, je Chelsea na lestvici na drugem mestu ujel City, Arsenal pa jima beži za dve točki. Med tremi klubi se torej obeta še izjemno zanimiv boj za naslov prvaka, čeprav Mourinho v svojem slogu z izjavami neprestano poudarja, da njegovi varovanci še niso dorasli tekmecem in se letos le pripravljajo za naslednjo sezono, ko bodo odkrito napadli vrh lestvice.

»Mislim, da smo igrali fantastično in to je res neverjetno, da nam je uspela takšna predstava. Smo v procesu gradnje ekipe, s katero želimo biti v prihodnji sezoni eni od favoritov v angleškem prvenstvu, danes pa smo storili pomemben korak v to smer. Že drugič v sezoni smo uspeli premagati najboljšo ekipo v premier ligi, res smo bili fantastični. Imeli smo lepe priložnosti, da bi z drugim golom tekmo že prej 'ubili', saj so moji nogometaši igrali v fantastičnem duhu. Ko je imel City žogo, smo bili zelo ponižni in pripravljeni garati v obrambi, ko smo jo imeli mi, pa smo igrali, in to zelo dobro,« je bil po zmagi v pogovoru za Sky Sports Mourinho poln hvale na račun svojih varovancev.

»Chelsea ni favorit, je le žrebiček v dirki z dvema močnima konjema«

»Smo blizu najboljšim, a nismo favoriti. Ta zmaga je za naše moštvo zelo pomembna, saj bo dala igralcem fantastičen občutek. Zmagali smo, ker smo bili tokrat boljši na igrišču, nismo pa boljša ekipa od njih, le danes smo bili izjemni. Naš cilj v tej sezoni ni zmagati v prvenstvu, temveč si želimo zgraditi ekipo in najti pravo postavitev na igrišču. Naslednjo sezono pa si želim začeti z napovedjo, da smo prišli tekmovati in bomo eni od favoritov,« je nadaljeval Mourinho, ki je sinoči tudi z zanimivo primerjavo ponazoril razmerja med najboljšimi angleškimi klubi.

»Radi imamo velike tekme. Če jih imaš rad, si na njih še nekoliko bolj motiviran. Najboljša stvar za naš razvoj je, da igramo tekme pod pritiskom in da smo kljub temu blizu najboljšim. Danes smo prišli igrati proti vodilni ekipi in zaslužili smo si uspeh. Toda v tej dirki za naslov prvaka sta dva konja in en žrebiček, ki še vedno pije mleko in se mora še veliko naučiti. Imamo dva velika in močna konja ter tretjega, ki bo lahko z njima dirkal šele v prihodnji sezoni,« je bil slikovit Portugalec.

Pellegrini: Zaradi poškodb je bilo precej težje, a se bomo hitro pobrali

Na drugi strani je bil strateg Cityja po porazu razočaran, a daleč od tega, da bi bil obupan. Pellegrini je prepričan, da se bodo njegovi varovanci po porazu hitro pobrali. »Za Chelsea je bila to odločilna tekma, za nas pa le zelo pomembna. Kljub porazu smo povsem v igri za prvo mesto, saj za Arsenalom zaostajamo le dve točki. To je bila zelo težka tekma, ki so jo nasprotniki dobili po lepem golu, a tudi mi smo imeli nekaj priložnosti, da bi izenačili. Ni nam uspelo, oni pa so tudi zadeli še trikrat okvir vrat in so tudi sicer igrali zelo dobro. Mislim, da kljub porazu ne bomo imeli večjih težav in da se bomo hitro pobrali nazaj na noge. So nam pa danes delo precej otežile poškodbe, saj je bilo igranje brez Agüera, Nasrija, Fernandinha in Garcie precej težje,« je dejal Čilenec.