Messi in njegov oče sta obtožena utaje davkov v višini 4,1 milijona evrov. Tožilci trdijo, da je nogometaš ustanovil podjetja v Belizeju, Urugvaju, Švici in Veliki Britaniji ter prek njih tržil svoje ime, s tem pa se je med letoma 2007 in 2009 izognil plačilu davkov v Španiji. Šlo naj bi za posle z znanimi svetovnimi podjetji, kot so Danone, Adidas, Pepsi, Proctor and Gamble in še nekateri.

Messijevi so sicer že avgusta davčnim oblastem nakazali pet milijonov evrov, a se je postopek proti nogometašu in njegovemu očetu kljub temu nadaljeval, saj so španske oblasti odločne, da v času hude finančne krize v državi davčnim utajevalcem ne bodo popuščale.

Lionel in njegov oče sta danes za zaprtimi vrati ločeno pričala pred španskim sodiščem, oba pa sta zavrnila vse obtožbe tožilstva. Sta pa Messija pokazala veliko pripravljenost za sodelovanje z davčnimi organi.

Pred sodiščem so se trli številni fotografi, pa tudi navijači. Messi je bil ob prihodu in odhodu s sodišča nasmejan, a ne preveč zgovoren, prav tako ne njegov oče Jorge, odvetnik Cristobal Martel pa je zatrdil, da njegov klient želi zadevo čim prej končati.

"Pokazali smo veliko pripravljenost, da rešimo zadeve z davčnimi organi, namesto da bi se z državo spuščali v bitko," je pojasnil odvetnik. V Messijevem odvetniškem taboru so dejali, da je krivda za zaostale in neplačane davčne obveznosti izključno na strani nekdanjega nogometaševega agenta Rodolfa Schinocce. Ta je v pogovoru za časnik Periodico odgovornost zanikal, češ da je z Messijem nehal sodelovati leta 2006, še preden je prišlo do spornih davčnih dogajanj, ter prst uperil v Messijevega očeta, češ da je skušal prihodke pri trženju imena Lionel Messi kot blagovne znamke registrirati v davčnih oazah.

Dogajanje na sodišču sicer ni pretirano omadeževalo nogometne podobe Messija. Navijači so tudi danes pred sodišče prišli, da bi mu izrazili podporo. Ko je Argentinec prišel mimo njih, so se pred sodiščem razlegali glasni vzkliki: »Messi šampijon, Messi predsednik!«