»O trditvah španskega tožilstva smo izvedeli šele prek medijev. Presenečeni smo nad novico, saj nismo nikoli storili kakršnekoli kršitve. Vedno smo izpolnjevali naše davčne obveznosti in sledili nasvetom naših svetovalcev, ki bodo skušali razjasniti celoten zaplet,« je na svoji facebook strani v angleščini zapisal Messi. Poleg nogometaša obtožba bremeni tudi njegovega očeta Horacia, ki naj bi vse skupaj zakuhal, vendar s privoljenjem svojega sina.

Obtožnica tožilstva je bila včeraj podana na sodišču v Barceloni, a jo lahko to zavrne. V kolikor se to ne bo zgodilo, bo to velik udarec za štirikratnega dobitnika zlate žoge, ki se ga drži sloves skromnega in nenastopaškega nogometaša.

Tožilstvo Messija in njegovega očeta sicer obtožuje utaje davkov med letoma 2007 in 2009, pri tem pa je podalo izjemno natančne zneske. Tako naj bi 25-letnik leta 2007 utajil 1.059.398,71 evrov, leta 2008 1.572.183,38 in leta 2009 1.533.092,87 evrov.

Znesek, ki skupno znaša okoli 4,2 milijona evrov, naj bi Messi z očetom nakazal na račune podjetji v davčnih oazah, kot sta Urugvaj in Belize, s čimer se je seveda želel izogniti plačilu davkov v Španiji, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče.

Če bo Messi spoznan za krivega, mu grozi do šest let zapora, prav tako pa bo moral plačati kazen, ki je lahko tudi do šestkrat višja od zneska, ki ga je utajil.