Ljudski vrt, po pričakovanju poln in glasen, je po 15 letih spet doživel tekmo lige prvakov. Izbranci Anteja Šimundže so imeli pred sabo težko nalogo in v nogometnem svetu precej uglednejšega tekmeca z zvezdniki, kot so Nani, William Carvalho, Rui Patricio ...

V prvem polčasu so zdržali nalet gostov, še več, priigrali so si - tako kot tudi tekmeci - tudi nekaj izjemnih priložnosti, a se mreža ni zatresla. Zato pa se je v drugem polčasu. Najprej na žalost domačih navijačev Mariborova. Z lepim strelom je Portugalcem vodstvo priigral iz Manchester Uniteda posojeni Nani.

Ob koncu tekme pa je sledila erupcija veselja domačih navijačev, saj je Luka Zahović Mariboru priigral sploh prvo točko na domačem igrišču v ligi prvakov. Priložnost za nove točke v gosteh pa bo konec meseca v Gelsenkirchnu pri Schalkeju, ki je danes prav tako remiziral pri Chelseaju (1:1).


Maribor – Sporting 1:1 (0:0)


Strelca: Zahović 92.; Nani 80.



Postavi:


Maribor: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Stojanović, Filipović, Mertelj, Sallalich (Bohar 58.), Ibraimi, Vršič (Zahović 81.), Tavares (Mendy 84.)


Sporting: Rui Patricio, Mauricio, Jefferson, Sarr, Cedric, Martins (Mario 46.), Carvalho, Silva, Slimani, Carrillo (Mane 66.), Nani



Drugi polčas:


92' – 1:1 - Da ni Zahović predolgo žaloval za zapravljeno priložnostjo v 90. minuti, so poskrbeli branilci Sportinga, ki so mu v 92. minuti s slabim posredovanjem ponudili še lepšo od prejšnje, tokrat pa mladenič s strelom z glavo ni zgrešil in tribune Ljudskega vrta so ponorele, Maribor pa je prišel do točke.


90' – Mariborčani so pred koncem tekme krenili v napad po vsaj točko in v 90. minuti se je lepa priložnost ponudila mlademu Zahoviću, ko je obramba Sportinga slabo posredovala po podaji Vilerja v kazenski prostor, a sin športnega direktorja Maribora ni uspel premagati Ruija Patricia.


87' – Sporting je imel lepo priložnost za povišanje izida na 2:0, a Mane z ugodnega položaja s štirih metrov z glavo ni uspel premagati Handanoviča, ki je bil tokrat na pravem mestu in je obdržal vijoličaste v igri za vsaj točko.


80' – 0:1 – Mariborčanom so v tekmi visokega ritma začele pohajati moči, tako da so bili Portugalci v drugem polčasu vse nevarnejši, v 80. minuti pa so uspeli prvič tudi zlomiti odpor domačih. Zasluge za zadetek pa gredo izključno le strelcu Naniju, ki je po preigravanju na robu kazenskega prostora sprožil tudi natančen strel, ki ga Handanović ni uspel obraniti.


77' – Sporting je spet prevzel pobudo in nizal napad za napadom, do naslednje priložnosti ap prišel v 77. minuti, ko je Nani preselil igro z leve na desno stran, ob neodločni mariborski obrambi, ki je tokrat povsem zaspala, pa je do strela s 15 metrov prišel Mane, a je njegov strel po tleh za slab meter zgrešil cilj, Handanović pa bi bil ob bolj natančnem strelu nemočen.


71' – Rezervist Mario je v 71. minuti s strelom s 25 metrov poskusil premagati Handanović, a se mu strel ni najbolje posrečil in vratarju Maribora ni bilo treba posredovati, saj je žoga zletela dober meter od vratnice.


63' – Handanović je z dobro obrambo preprečil vodstvo gostom, ko je z volejem nevarno poskusil zadeti Nani, a se mariborski vratar ni pustil premagati.


60' – Borbeni Tavares si je izboril prostor za strel z roba kazenskega prostora, a je žogo poslal za kak meter mimo desne vratnice.


56' – Mariborčani so bili naslednji, ki so zapretili. Po lepi akciji je do strela z 18 metrov prišel Sallalich, a se Rui Patricio ni pustil premagati.


54' – Jefferson je sprožil strel s 25 metrov, a je bil Handanović dobro postavljen, zato ni imel nobenih težav pri lovljenju žoge.


53' – Mariborska obramba si je v 53. minuti privoščila veliko napako, ko so branilci zaspali po dolgi podaji Slimanija, tako da se je sam pred Handanovićem za hip znašel Carrilo, a je slabo odreagiral in lepa priložnost je splavala po vodi.


51' – Naslednji so do lepe priložnosti za prvi gol na tekmi prišli Mariborčani, ko so po lepi akciji žogo spravili do Tavaresa, ta pa je s 15 metrov nato nevarno streljal, a je žoga zadela v nogo enega od Portugalcev in zletela slab meter mimo vrat.


47' – Drugi polčas se je začel s takojšnjo ofenzivo Sportinga, ki je domače nogometaše stisnil pred njihova vrata. Že po dobri minuti je moral posredovati Handanović, ko je s strelom z glavo zapretil Slimani, vroče pa je bilo tudi v naslednjih sekundah po udarcu iz kota, a so domači le uspeli odbiti vse napade in ohraniti nedotaknjeno mrežo.




Prvi polčas:


43' – Maribor je po prekršku nad Sallalichem dobil prosti strel z obetavnega položaja 30 metrov od vrat. Vršič je pred gol odlično podal, tam pa je bil v skoku najvišji Rajčević in je tudi dobro streljal, a je na razočaranje domačih navijačev zadel le vratnico.


38' – Razigrani Ibraimi je zapretil tudi v 38. minuti, ko je najprej lepo preigral enega od branilcev Sportinga, nato pa sprožil močan strel s 25 metrov, a za las zgrešil okvir gostujočih vrat. Če bi meril bolj natančno, bi Mariborčani povedli, saj je gostujoči vratar pred strelom padel in je žogo le s pogledom pospremil, kako je zletela mimo njegovih vrat.


37' – Prejšnji akciji sta dali krila vijoličastim, ki so zaigrali kot prerojeni in kmalu znova ogrozili vratarja gostov. Na robu kazenskega prostora je Ibraimi izigral svojega čuvaja in nato ustrelil proti vratom, a se Rui Patricio znova ni pustil premagati.


35' – V času naleta Sportinga pa so nato do dveh priložnosti prišli tudi Mariborčani. Najprej je po dolgi in natančni podaji Ibraimija do strela z glavo prišel Tavares, a ni uspel premagati Ruija Patricija, le nekaj sekund kasneje pa so domači izpeljali še eno obetavno akcijo, a so portugalski branilci uspeli blokirati strel Ballalicha.


32' – Sporting je bil vse bolj nevaren. Po strelu Nanija so branilci Maribora dovolj posredovali, da je žoga zletela mimo vrat, po predložku iz kota pa je bilo znova zelo vroče v kazenskem prostoru, a je Vršič uspel žogo po strelu Portugalcev z glavo odbiti prek vrat.


28' – Prvič je resno zadišalo po golu Sportinga v 28. minuti, ko zmede v mariborski obrambi ni znal kaznovati Carillo. Najprej se je znašel sam pred Handanovićem, a je ta njegov strel po tleh obranil, Carillo pa je prišel do odbite žoge in še enkrat poskusil z nevarnim strelom, tokrat pa je Mariborčane rešila prečka in ostalo je pri začetnih 0:0.


19' – Portugalci so prišli do prostega strela z desne strani kazenskega prostora, Jeffersonova podaja

pred vrata pa je bila nekoliko predolga in se je tako spremenila kar v strel, ki bi skoraj presenetil Handanovića, ki žoge ni najbolje videl, saj je bil z rokami daleč od nje, na srečo pa ga je zadela v prsa in se odbila od vrat, mariborska obramba pa jo je nato odbila iz kazenskega prostora na varno.


15' – Portugalci so v prvem delu tekme zapretili z nekaj nevarnimi predložki v kazenski prostor domačih, a je bila obramba vijoličastih z vratarjem Handanovićem vselej na pravem mestu, ob prvem pravem strelu gostov v 15. minuti pa ni bilo razlogov za skrb, saj je Silva streljal precej prek vrat Maribora.


10' – Po previdnem začetku obeh moštev so gledalci na tribunah Ljudskega vrta prvič oživeli v 10. minuti, ko je Ibraimi sprožil močan in natančen strel z roba kazenskega prostora, Sportingov vratar Rui Patricio pa se je izkazal z odlično obrambo.