Maribor je v prvem polčasu proti Wiganu igral previdno in čakal na svojo priložnost. Ko so v 41. minuti gostje z enajstmetrovke povedli, so se možnosti vijoličastih za zgodovinsko napredovanje v izločilne boje zdele precej majhne, a sledil je preobrat.

Slovenski prvaki so še pred iztekom prvega polčasa uspeli prek Mezge izenačiti, v drugem polčasu pa je z izjemnim golom na 2:1 v 59. minuti povišal Filipović.

Ko so v Maribor prišle spodbudne vesti iz Belgije, kjer je Rubin povedel z 1:0, kmalu pa še z 2:0, so se Mariborčani povsem usmerili v branjenje vodstva, kar jim je do konca tekme tudi uspelo in veselili so se zgodovinskega dosežka.

Žreb parov šestnajstine finala bo v ponedeljek.

Maribor – Wigan 2:1 (1:1)


Strelci: Mezga 43., Filipović 59.; Gomez 40. (11-m.)


RK: Mertelj 74.; McCann 42.




Postavi:


Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Mezga, Filipović, Mertelj (RK - 74.), Bohar, Tavares (Cvijanović 78.), Fajić


Wigan: Carson, Rogne, Perch, Barnett, McArthur (Boyce 75.), McCann (RK - 42.), McManaman (Watson 46.), Gomez, Espinoza, Powell (Fortune 65.), Beausejour



Drugi polčas:


90' – Sodnikov dodatek 4 minut je minil v živčnem pogledovanju na uro, saj je Wigan ves čas oblegal vrata Maribora, toda na srečo do strela več ni prišel in Maribor je uspel zmagati z 2:1 ter se ob zmagi Rubina proti Zulteju (2:0) uspel prebiti na drugo mesto v skupini in si s tem zagotovil nastop v šestnajstini finala, ki bo na sporedu februarja.


90' – Kaj lahko bi se zgodovinski večer Maribora končal z velikim žalovanjem, saj je Wigan v 90. minuti prišel do priložnosti za izenačenje, a se je s pomembno obrambo izkazal Handanović.


85' – Po novici iz Belgije, da je Rubin povedel proti Zulteju, so se Mariborčani povlekli v obrambo in se odločili, da bodo do konca branili izid 2:1, ki jih ob zmagi Rusov vodi v šestnajstino finala. Wigan je imel zato terensko premoč, a ni uspel prebiti obrambne vrste vijoličastih. Do enega redkih strelov v tem obdobju je prišel Espinosa, ko je v 85. minuti streljal z 20 metrov, a je žoga zletela prek vrat Handanovića.


74' – Mertelj je pri poskusu izbijanja žoge napravil prekršek za rumeni karton, to pa je bil že njegov drugi, zato je moral predčasno z igrišča.


73' – Kazen za neučinkovitost gostov je imel na nogi Bohar že v naslednji minuti, ko se je povsem sam znašel pred Carsonon, a je žogo poslal za las mimo leve vratnice.


72' – Po lepi kombinaciji gostov je do strela z 20 metrov prišel Watson, Handanović pa se je moral zelo potruditi, da je Maribor ohranil v vodstvu.


63' – Viler je z leve strani podal v kazenski prostor, tam pa je do strela z glavo prišel Fajić, a je bil vratar Wigana na pravem mestu.


59' – 2:1 – Maribor je vršil vse večji pritisk na gostujoča vrata. V 58. minuti je Fajić z volejem streljal prek vrat, minuto kasneje pa se je mreža Wigana le zatresla še drugič na tekmi. Mezga je lepo podal Filipoviću, ta pa je s 25 metrov z neubranljivim strelom v zgornji kot matiral Carsona.


51' – Gostje so nevarno zapretili iz proti napada, po podaji Beausejourja pred vrata pa je z nekaj metrov mimo vrat streljal Powell.


48' – Mariborčani so takoj od začetka drugega polčasa odločno krenili po vodilni zadetek in so že v uvodnih minutah nadaljevanja nevarno ogrožali vrata Wigana. Prvo lepo priložnost so zapravili v 48. minuti, ko je Bohar podal na rob kazenskega prostora, Mertelj pa je močno ustrelil proti vratom, a je meril previsoko.


Prvi polčas:


45' – Izenačenje je dalo krila Mariborčanom, ki so še pred koncem prvega polčasa uspeli priti do še ene priložnosti, a je Mezga z 20 metrov streljal preko vrat.


43' – 1:1 – Mariborčani so hitro prišli do izenačenja, saj so v prvem napadu po prejetem zadetku tudi sami prišli do enajstmetrovke. To jim je glavni sodnik dosodil po tem, ko je po strelu Vilerja žoga v kazenskem prostoru v roko zadela McCanna, ta pa je prejel tudi drugi rumeni karton in moral z igrišča. Z bele točke je streljal Mezga, ki je zadel vratnico, a se je žoga nato odbila nazaj do njega in Hrvat druge priložnosti ni zapravil.


40' – 0:1 – Arghus je v kazenskem prostoru od zadaj izbil žogo Powellu, a pri tem podrl tudi napadalca Wigana, poljski sodnik pa se je odločil za najstrožjo kazen. Gomez je streljal precej po sredini vrat, žoga pa je pod Handanovićem zletela v mrežo.


35' – Nogometna uspavanka v Ljudskem vrtu je prvi vrhunec doživela v 35. minuti, ko so gostje, ki so bili do tedaj ves čas več pri žogi, dobili prosti strel z nevarnega položaja dobrih 20 metrov od vrat Maribora. Streljal je Gomez, ki je žogo dvignil prek živega zidu, Handanovića in Mariborčane pa je pred prejetim zadetkom rešila vratnica.


22' – Ob nevarnem predložku z desne strani se je pred vrati v priložnosti znašel Powell, a so mariborski branilci v zadnjem hipu pred njim uspeli izbiti žogo v kot.


16' – Kljub minimalni terenski premoči so nogometaši Wigana prvič streljali na vrata Maribora šele v 16. minuti, ko je od daleč poskusil Powell, a je tako kot Filipović tudi on zgrešil okvir vrat.


7' – Tekmo so bolj podjetno začeli Angleži, ki so žogo držali v svojih nogah, a si niso uspeli priigrati nobene priložnosti, zato pa je na drugi strani Maribor zapretil že v prvem pravem napadu na tekmi. Ob izteku sedme minute si je Filipović lepo pripravil prostor za nevaren strel od daleč, a je s 25 metrov za kak meter zgrešil okvir vrat Wigana.