Prvič je za reprezentanco zaigral aprila 2010 na prijateljskem obračunu proti Argentini. Ker so Nemci dobro vedeli, kakšen talent je, so Thomasa Müllerja poslali na tiskovno konferenco. Usedel se je dva stola stran od argentinskega selektorja Diega Armanda Maradone, toda do besede ni prišel. »Kdo je ta?« je vprašal Maradona. »Kaj počne tukaj? Ni normalno, da na tiskovni konferenci sedim zraven pobiralca žog,« je dejal Maradona, nato je vstal in odšel. Ko so ga organizatorji pomirili, se je legendarni Argentinec vrnil, na tiskovni konferenci pa je nato odgovarjal sam.

»Preprosto ni vedel, kdo sem. Ker ni želel sedeti zraven mene, me je poslal ven iz sobe,« se spominja mladi Nemec. Maradoni ni ničesar zameril, saj mu je še istega leta na svetovnem prvenstvu jasno pokazal, kdo je Thomas Müller. V Južnoafriški republiki je bil namreč najboljši strelec mundiala, zadel pa je tudi v četrtfinalu proti Argentini, kar je bila zadnja selektorska tekma Maradone. »Mislim, da je tri mesece kasneje že dobro vedel, kdo sem. Nikoli več mi ni rekel, da sem pobiralec žog.« Na prejšnjem svetovnem prvenstvu je Müller skupno zabil pet golov in prispeval tri asistence. »Srečo sem imel, da sem bil ravno tedaj v najboljši formi,« priznava nemški nogometaš, ki je zaradi rumenih kartonov manjkal v polfinalu, ko je Nemčija izgubila proti Španiji. Nemški navijači so prepričani, da bi bilo z Müllerjem marsikaj drugače. »To so zgodbe za medije. Bistveno bolj narobe je bilo, da naša reprezentanca ni bila dovolj agresivna,« je povedal Müller, ki blesti tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Že takoj na prvi tekmi proti Portugalski je zabil tri gole, s čimer je šesti nemški nogometaš, ki je na mundialih zabil hat-trick.

Branilce odriva z zadnjico

Müller nikoli ni imel vzornika. »Spremljal sem veliko nogometašev, toda nihče me ni povsem očaral. Še najbolj blizu sta bila Zinedine Zidane in Juan Roman Riquelme. Toda idola nimam. Jaz sem Thomas Müller in rad bi bil čim boljši,« je samozavesten. Trenerji pri njem najbolj cenijo močno osebnost in psihično stabilnost. Prvi mu je priložnost ponudil Nizozemec Louis Van Gaal, ki je dejal: »Pri meni bo Müller vedno igral.« Kmalu ga je v reprezentanco vpoklical še Joachim Löw, pri katerem je mladi Bavarec vseskozi nosilec igre. »Njegova največja odlika je, da pod pritiskom igra vesel nogomet,« je rekel Löw. Zdaj pri Bayernu nad njim bedi Josep Guardiola, ki je Müllerja pomaknil še bolj v napad. »Zame ni pomembno, kje stojim na igrišču, saj povsod igram na enak način,« se ne obremenjuje nemški zvezdnik.

Po zaslugi Gerda Müllerja je priimek Müller v Nemčiji zelo spoštovan, toda nekdanji nemški napadalec s Thomasom Müllerjem ni v sorodu. Kljub temu njuna povezanost ni majhna, saj je bil Gerd Müller njegov trener v mlajših selekcijah Bayerna. »Odkar me je prvič videl, mi je namenil veliko pozornosti. Dobro me je razumel in mi skušal v vsaki situaciji razložiti, kako naj se odzovem,« je svojega mentorja opisal Thomas Müller. »Povedal mi je tudi, kako se najlažje znebiš branilca, ki te tesno pokriva. Preprosto ga odrineš z zadnjico. Gerd ni bil visok, zato si je moral priboriti prostor na drugačen način. Tekmeca je odrinil z zadnjico in zabil gol.« Thomas Müller ima v reprezentanci številko 13, enako kot jo je imel njegov soimenjak pred davnimi desetletji. »To je bila dobra marketinška poteza nemške reprezentance, Adidasa in mene. Vsi smo vedeli za zgodovinski pomen številke 13, zato smo se odločili, da jo bom imel jaz,« je razkril junak zmage proti Portugalski. »Olli Bierhoff je prišel do mene in rekel: 'Imam idejo. Thomas, ti boš imel številko 13.' Odgovoril sem: 'Zakaj pa ne?'«

Poročen, toda otrok še noče

Müllerjev oče dela v Münchnu na motorističnem oddelku BMW, njegova mama pa je gospodinja. »Mene in brata je vozila v šolo in na treninge. Do Münchna smo bili oddaljeni uro vožnje, zato je imela mama veliko dela. Včasih sem bil kar malo naveličan, ker smo se toliko vozili z avtom in vlakom,« je dejal Müller, ki je hitro odrastel. Pri zgolj dvajsetih letih se je poročil z manekenko Liso, s katero sta bila pred tem dve leti zaročena. »Res je bilo hitro, vendar sem čutil, da je pravi trenutek. Kot družinski človek se odlično počutim. Odkar sva poročena, nimava nobenih težav. Skupaj sva srečna,« pravi nemški nogometaš.

Pravila za domačimi vrati imata jasno določena. »Moje so moške zadolžitve. Če je treba kaj dvigniti ali premakniti, to naredim jaz. Nikakor pa ne perem posode ali perila,« je razkril Müller. »Kljub temu ni brez vsakodnevnega dela. Ven iz hiše redno odnaša polne vreče smeti in hodi v trgovino,« ga je pohvalila žena Lisa Müller. Kljub hitri poroki še ne razmišljata o otrocih. »Da bi že imela otroke? Ne, to pa ne. Saj sem sam še vedno otrok,« je odgovoril nemški nogometaš, ki je trenutno bistveno bolj produktiven pri doseganju zadetkov.