Čeprav bi si po takšni zmagi zaslužili tudi nekaj sprostitve in slavja, so Nemci ostali na trdnih tleh, saj se dobro zavedajo, da jih najtežja naloga šele čaka. Löw je po zmagi sicer pokazal navdušenje nad igro in sedmimi doseženimi goli svojih varovancev, a je hitro dodal, da ni primeren čas, da jih zanese.

Ni evforije, ostajajo osredotočeni na svoj cilj

»Prevzemajo nas izjemni občutki, saj smo zmagali in uspeli priti v finale. Po takšni zmagi je občutek res dober, a moramo ostati ponižni in na realnih tleh ter se dobro pripraviti na finale in tam storiti naslednji korak. Vemo, da ima Brazilija zelo dobro ekipo, zato je ta rezultat še toliko večji za nas, a ne odraža pravega razmerja moči med ekipama. Tokrat je bil pač naš dan in veseli smo, da smo v finalu. V slačilnici je prisotno veselje in zadovoljstvo, a ne pretiravamo. Sedaj bo pomembno, da se igralci spočijejo in si povrnejo moči. Ostali bomo mirni. Lahko rečem, da so igralci dokaj mirni in da v slačilnici ni zaznati evforije. Vemo, da je pred nami težka tekma v finalu, zato bomo v naslednjih dneh ostali zbrani in osredotočeni na naš cilj,« je po tekmi povedal nemški selektor.

Löw sočustvoval z Brazilci in jih pohvalil za izjemen mundial

Löw je po tekmi sočustvoval z Brazilci, njihov poraz pa primerjal z nemškim leta 2006, ko je Nemčija na domačih tleh prav tako klonila v polfinalu, izločili so jo kasnejši prvaki Italijani.

»Brazilci so bili šokirani. Imajo izjemne igralce, a ko v polfinalu dobiš toliko golov, je zelo težko ostati zbran. Postali so nervozni in v napadu so se posluževali le še dolgih žog v naš kazenski prostor. Mislim, da si lahko predstavljam, kako se sedaj počutijo Brazilci, saj smo leta 2006 tudi mi na domačih tleh zamudili priložnost, da pridemo v finale. Takrat je bilo to veliko razočaranje za nas in isto bi bilo v vsaki državi. Ta poraz bodo Brazilci stežka preboleli, saj so so organizirali senzacionalno svetovno prvenstvo, ki so ga obkrožali fantastični in prijateljski ljudje,« pravi Löw.

Vesel za rekord Kloseja, Löw podobno napoveduje Müllerju

V nemškem taboru je bil eden od junakov včeraj tudi Miroslav Klose, ki je zadel za 2:0, to pa je bil že njegov 16. zadetek na svetovnih prvenstvih, s čimer je postal najuspešnejši strelec vseh časov. Löw ga je pohvalil, hkrati pa že imenoval njegovega morebitnega naslednika.

»Kar je uspelo Kloseju, doseči največ golov v zgodovini svetovnih prvenstev, je resnično nekaj velikega. Si povsem zasluži ta uspeh, pri 36 letih pa še vedno igra na najvišjem nivoju. Še vedno je zelo nevaren za nasprotnikova vrata in dosega zadetke. Edini, ki ga lahko prehiti po številu golov, je sedaj Thomas Müller (na svetovnih prvenstvih je do sedaj na 12 tekmah dosegel 10 golov, op. p.), to pa je le dobro zame in za našo reprezentanco,« zaključi Löw.

V Nemčiji evforija dovoljena

Nemčijo je po polfinalu, tekma je bila na sporedu natančno 24 let po tem, ko je elf zadnjič osvojil naslov svetovnih prvakov, zajela evforija. Nemci so bučno začeli slaviti finale že po pol ure in izidu 5:0, po nemških mestih pa so proslavljali globoko v noč. Nemci so med tekmo podirali tudi rekorde televizijske gledanosti prenosa in uporabe socialnih omrežij. Mediji pa so danes polni zapisov, ki bi si jih lahko domislil predsednik nemške zveze Wolfgang Niersbach, ki je po tekmi dejal: »Senzacionalno, pravljično, to so prešibki izrazi, saj je bil to nogomet z drugega planeta. To je bilo zgodovinsko in zdaj si seveda želimo narediti še naslednji korak.« Ta pa ne bo lahek. V nedeljo bo na Maracani v Rio de Janeiru nasprotnik Nemčije Argentina z Lionelom Messijem ali pa Nizozemska z Arjenom Robbnom.

Šal na račun Brazilcev ne manjka, Linekerja pa so Nemci le presenetili

A ni še čas za finale, zato vsaj dan po tekmi Nemčija slavi in čestitke, pohvale, pa tudi šale na račun Brazilcev dežujejo z vseh stran. "Luksemburg z Nemčijo nikoli ni izgubil 7:1," je dejal kandidat za predsednika nove evropske komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker po polfinalu.

"V več kot pol stoletja je zame to najbolj presenetljiva, čudežna in neverjetna tekma, ki sem jo videl," je ocenil nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker, ki je v aktivni karieri zaslovel z izjavo, da je nogomet igra, kjer se 11 igralcev meri z 11 igralci, na koncu pa tako ali tako vedno zmagajo Nemci.

"Mamma Mia! Neverjetno," je bil komentar po tekmi italijanskega kapetana iz leta 2006 Fabia Cannavara. "Kako fantastičen nogomet. Čestitke!" pa je bil nad Nemci navdušen nekdanji nizozemski zvezdnik Ruud Gullit.