V ospredju pozornosti ljubiteljev nogometa je bil današnji obračun velikanov na Old Traffordu. Razlogov za pričakovanje nogometnega posladka je bilo kar nekaj: Manchester si je z neodločenim izidom 1:1 v gosteh pripravil lepo izhodišče, teoretično bi mu za napredovanje zadoščal že neodločen izid brez golov, zvezdnik Cristiano Ronaldo pa se je vrnil na svoj nekdanji nogometni dom.

Nazadnje so slavili Madridčani. A dolgo ni kazalo tako; v prvem polčasu so sicer gostje imeli začetno pobudo, vendar brez pravega učinka, domači pa so prežali na njihove napake in bili nekajkrat zelo nevarni v protinapadih. Tako se je prvi polčas končal po željah domačih, neodločeno in brez zadetkov. Zelo blizu so mu bili rdeči vragi sicer v 21. minuti, ko je po strelu Nemanje Vidića žogo ustavila vratnica, vratar Diego Lopez pa je komajda odbil žogo po poskusu Dannyja Welbecka, ki pa je bil v prepovedanem položaju.

Nadaljevanje je bilo še boljše za rdeče vrage. Po pritisku Angležev, strelih Welbecka in Robina van Persieja in paniki v kazenskem prostoru je namreč Sergio Ramos preusmeril žogo v lastno mrežo. A prejeti zadetek je spodbudil goste, ki so dodatna krila dobili po bržčas prestrogo dosojenem rdečem kartonu Nanija v 56. minuti. Pet minut zatem je branilec domačih Rafael žogo po strelu Gonzala Higuaina ustavil z roko, česar pa sodnik ni opazil.

Premoč so nogometaši Reala spremenili v prednost v zadetkih v pičlih štirih minutah. Najprej je Luka Modrić z desne strani s kakšnih 18 metrov silovito ustrelil in žoga se je od vratnice v 66. minuti odbila za hrbet Davida de Gee, nato pa je sledila še podaja Higuaina na daljšo vratnico, kjer je bil na pravem mestu Ronaldo in poskrbel za 2:1. Domači so se nenadoma znašli v težkem položaju, saj bi za napredovanje morali zadeti dvakrat. Niso bili brez priložnosti, toda nevarne strele Michaela Carricka, Robina van Persieja in Wayna Rooneyja je vratar Lopez ubranil. Na drugi strani je ob izteku tekme Kaka zadel še vratnico, Manchester pa terenske premoči, kljub igralcu manj, ni več zmogel spremeniti v zadetke, kar je za rdeče vrage pomenilo konec evropske poti. V slabo tolažbo je bil domačim vsaj jubilej legende domačega kluba Ryana Giggsa, ki je danes odigral že 1000. tekmo.

Borussia prvič po 15 letih

Dvoboj nemških prvakov s Šahtarjem - sodila je slovenska četverica pod vodstvom Damirja Skomine - je bil močno v senci tistega v Manchestru, a nemški nogometaši niso bili v senci tekmecev. Čeprav so bili oslabljeni, strelec izenačujočega gola v Ukrajini Mats Hummels zaradi bolezni ni igral, so svojo nalogo opravili zanesljivo, tekmece pa matirali v dobrih petih minutah prvega dela, ko so povedli z 2:0 in si prvič po 15 letih priborili mesto med najboljšimi osmimi ekipami v nogometni Evropi.

Domače navijače je prvi razveselil Felipe Santana v 31. minuti, sledil je udarec Maria Götzeja v 37., delo pa je dokončal Jakub Blaszczykowski v drugem polčasu. Končno slavje sta že v prvem delu z nevarnimi akcijami napovedala Mario Götze in Ilkay Gundogan, Santana pa je po strelu z glavo zadel prvi. Podajalec Götze pa se je izkazal pri drugem golu, ko je podajo Roberta Lewandowskega s peto preusmeril v mrežo. Čeprav so Ukrajinci v drugem delu vse moči usmerili v napad, so domači uspeh potrdili še s tretjim golom in gostom je v tolažbo ostala le lepa akcija v 77. minuti, ko se je po strelu Jaroslava Rakickija izkazal vratar Roman Weidenfeller.

Že v sredo bosta na sporedu še dva dvoboja; Juventus bo na domačem terenu skušal potrditi priborjeno v gosteh, kjer je premagal škotski Celtic s 3:0, Paris St. Germain pa bo prav tako doma branil zmago s prve tekme (2:1) proti Valencii. Naslednji teden se bo osmina finala končala še s štirimi dvoboji. V torek, 12. marca, se bosta spopadla Schalke in Galatasaray, prva tekma se je končala z 1:1, ter Barcelona in Milan, slednji si je doma z 2:0 pripravil lepo izhodišče za napredovanje. V sredo, 13. marca, pa sledita še zadnja obračuna,

Bayern München bo proti Arsenalu potrjeval prednost s 3:1 s prve tekme, Malaga pa bo skušala nadomestiti minimalni zaostanek proti Portu (0:1).

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

 

Manchester United – Real Madrid 1:2 (0:0) /2:3/

 

Strelci: Ramos 48./ag; Modrić 66., Ronaldo 69.

 

Začetni postavi:

 
Manchester United: De Gea; Rafael (Valencia/87.), Ferdinand, Vidić, Evra; Carrick, Cleverley (Rooney/73.), Nani (RK), Welbeck (Young/81.), Giggs; Van Persie.

 
Real Madrid: Diego Lopez; Arbeloa (Modrić/59.), Varane, Ramos, Coentrao; Khedira, Özil (Pepe/71.), Xabi Alonso, Di María (Kaka/45.), Ronaldo; Higuain.


 




Borussia Dortmund – Šahtar 3:0 (2:0) /5:2/

 

Strelci: Santana 31., Götze 37., Błaszczykowski 59.

 

Začetni postavi:

 

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Subotić, Piszczek, Santana, Schmelzer, Bender (Kehl/46.), Gündoğan (Sahin/82.), Götze, Reus, Błaszczykowski (Grosskreutz/70.), Lewandowski.

 
Šahtar Donjeck: Pjatov; Kucher, Rat, Rakitskiy, Hübschman (Stepanenko/82.), Fernandinho, Teixeira, Srna, Adriano, Mkhitaryan, Taison (Costa/46.).