Jaka Lakovič je in bo ostal zgled pripadnosti slovenski reprezentanci. Malo je takih košarkarjev, ki so bili vedno na voljo selektorjem. Mogoče jih je prešteti na prste ene roke (Goran Dragić, Uroš Slokar, Rašo Nesterović, ...). "Zame je bila reprezentanca vedno nekaj posebnega. Nikoli nisem pomislil, da ne bi igral za svojo državo in ko zdaj gledam nazaj, vsak nastop je prinesel nekaj dobrega. Uspešne igre v reprezentanci so se vedno odrazile tudi na klubskem nivoju. Samo poglejte na primer Gorana Dragića. Prepričan sem, da je razlog za njegovo fenomenalno sezono v Phoenixu samozavest, ki jo je dobil po dobrih igrah na eurobasketu," meni Lakovič.

Kot je sam povedal, je odločitev o koncu reprezentančne kariere sprejel že lani po evropskem prvenstvu. "Tedaj nisem hotel na glas tega razlagati. Želel sem, da se glave ohladijo in da tudi sam pretehtam vse možnosti. Prišel je pač ta čas," dodaja Lakovič, ki upa, da bo še dolgo ostal v košarki.

Za klube bo še nekaj časa igral, nato želi postati trener

"Na klubskem nivoju bom igral, dokler bom bil motiviran in dokler mi bo zdravje dopuščalo, kar se tiče prihodnosti, pa si močno želim postati trener. Naredil bom vse, da bom tudi v tej vlogi tako uspešen, kot sem bil na parketu," je še povedal Lakovič, ki je za tri najlepše trenutke v reprezentančni karieri izbral dve zmagi nad Hrvaško, v Beogradu 2005 in na Poljskem 2009, ter trojko v zadnji sekundi, ki jo je zadel na evropskem prvenstvu 2007 proti Italiji.

Kar se tiče nastopa Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, je Lakovič prepričan, da se bodo varovanci selektorja Jureta Zdovca dobro odrezali. "Zdaj, ko je nastop potrdil tudi Goran Dragić, mislim, da imamo zelo dobro ekipo. Polno je mladih fantov, željnih dokazovanja, ki ima pred sabo še niz reprezentančnih nastopov."