Če je verjeti besedam nemškega stratega, četrti naslov najboljšega na svetu za trenutno generacijo nemških nogometašev ni zadnji. »Elf« ima v svojih vrstah kopico mladih igralcev, ki bodo v vsem svojem blišču šele zasijali. Thomas Müller, ki je bil s petimi zadetki najboljši strelec svoje ekipe, tako šteje šele 24 let, junak sinočnjega srečanja Mario Götze je v 23. letu, novi član madridskega Reala Toni Kroos šteje 24 pomladi, le leto starejši pa je branilec Mats Hummels. Prvenstvo ali dva imajo pred sabo tudi izjemni vratar Manuel Neuer (28), kapetan Philipp Lahm (30) in Bastian Schweinsteiger (29).

»Mislim, da nam bo dal ta naslov zagon za prihodnost. V ekipi ni veliko igralcev nad 30 let. Le poglejte Götzeja, Müllerja, (Mesuta) Özila in (Marca) Reusa, ki sicer ni bil z nami. Veliko je še igralcev, ki v karieri lahko dosežejo zelo veliko,« je ocenil Löw, ki bo s svojimi izbranci prvi favorit tudi za osvojitev naslova najboljšega na stari celini čez dve leti.

V ekipi bosta takrat svoje mesto bržkone našla tudi že omenjeni Reus in Ilkay Gundogan, ki sta tokrat manjkala zaradi poškodbe. Pozabiti ne gre niti na mladega zvezdnika Schalkeja Juliana Draxlerja, ki je nekaj minut zaigral v skupinskem delu in najstnika Maxa Meyerja in Leona Goretzkaja, ki ju je Löw tokrat pustil v domovini.

Nemci žanjejo sadove dobrega dela z mladimi

»Z delom smo pričeli pred desetimi leti in sedanji rezultat je plod dela, ki ga je začel Jürgen Klinsmann, sam pa sem bil tedaj njegov pomočnik. Teh deset let sem doživel tudi kot razočaranje, saj smo dobro igrali, vendar lovorik nismo osvojili. Toda vse čas smo izboljševali raven naše igre. Vseskozi smo verjeli, da nam lahko uspe. In trdo delali. Zasluženo smo osvojili ta naslov,« je Löw strnil načrtno delo nemške nogometne zveze.

Ta je že pred domačim SP povsem prevetrila svoje mladinske nogometne šole, jih uskladila s potrebami reprezentance in sodobnega nogometa. Za povrh pa so za okrog 30 milijonov evrov v manj kot pol leta zgradili še reprezentančno bazo v brazilski vasi Santo Andre. Sistematični pristop je Nemčijo popeljal v finale, kjer je kot prva evropska ekipa osvojila naslov svetovnega prvaka v Amerikah.

Čudežni fant izjemnih sposobnosti

»V finalu je Argentina postajala vse bolj in bolj utrujena. Thomas (Müller) in Andre (Schürrle) sta tako lahko prodirala vse globlje in globlje,« je začetek odločilne akcije tekme opisal nemški selektor, ki je v 88. minuti, tik pred začetkom podaljška, namesto Miroslava Kloseja na zelenico poslal Götzeja. Pred vstopom v igro pa mu dejal, da naj dokaže, da je boljši od Lionela Messija.

»To je čudežni fant, fant izjemnih sposobnosti ... Vem, da lahko vedno odloči srečanje ... Nismo si želeli kazenskih strelov, želeli smo, da se srečanje odloči pred tem,"«je zatrdil Löw potem, ko je Götze po prodoru in podaji Schürrleja odločil finale.

Najpomembnejše je najboljše moštvo

Po prepričanju Philippa Lahma je bil ključ za uspeh v zglednem sodelovanju igralcev in moštveni igri. »Neverjetno, kaj nam je uspelo. Ni pomembno, ali imamo v svojih vrstah najboljšega igralca. Pomembno je, da imaš najboljše moštvo,« je povedal Bayernov branilec in dodal: »Skozi turnir smo izboljševali igro in ni nas potrlo ali ustavilo, če nam kdaj kaj ni šlo po načrtih in željah. Držali smo se svojih smernic in zdaj tu stojimo kot svetovni prvaki. Občutek je neverjeten. Ekipa je ostala zbrana in mirna, vedeli smo, da smo nekaj prihranili tudi za konec.«

»Uživamo v teh neverjetnih trenutkih. Hvala Nemčiji za podporo, ki jo je bilo čutiti tudi v Braziliji,« pa je povedal Bastian Schweinsteiger, podobno pa je razmišljal tudi Jerome Boateng: »Trenutno občutim samo popoln užitek. Vedeli smo, da ne bo šlo tako kot proti Braziliji (v polfinalu jo je Nemčija premagala s 7:1; op. p.), toda imeli smo malce več sape, tako da sem vedel, da lahko zmagamo. Danes bomo praznovali, dokler nam bodo dovolili.«