»V lanski sezoni sem sprejel odločitev, da po svetovnem prvenstvu končam svoj reprezentančno kariero. Svojo odločitev sem nemškemu selektorju Joachimu Löwu razkril na ponedeljkovem zajtrku. Hvaležen sem, da moj konec reprezentančne kariere sovpada z zmago na SP v Braziliji,« je svojo odločitev pojasnil Lahm in se zahvalil vsem za čudovite trenutke, ki jih je preživel v reprezentančnem dresu.

Nogometaš je s svojo odločitvijo pošteno presenetil, saj šteje zgolj 30 let, prav tako pa v zadnjem obdobju ni imel večjih težav s poškodbami. Presenečenja niso skrivali niti navijači. Številni so bili nad odločitvijo pošteno šokirani, spet drugi so se mu zahvalili za nastope v nemškem dresu.

»Hvala za vse,« je zapisal eden izmed navijačev na Lahomvem facebook profilu, medtem ko drugi ni skrival ogorčenja: »Le kaj je s tabo? Še vedno nismo osvojili evropskega prvenstva.«

Lahm je v dresu Nemčije zbral 113 nastopov in dosegel pet golov, prvič pa je zanjo nastopil februarja 2004. Član münchenskega Bayerna je v bogati reprezentančni karieri nastopil na šestih velikih tekmovanjih, evropskih prvenstvih 2004, 2008 in 2012 ter na SP v letih 2006, 2010 in 2014.

Kot kapetan ekipe, ki je osvojila naslov svetovnega prvaka, se je Münchenčan pridružil trem slavnim rojakom, ki so pred njim prav tako dvignili pokal za najboljšega na svetu: Fritzu Walterju (1954), Franzu Beckenbauerju (1974) in Lotharju Matthäusu (1990).