Argentinci so potrebovali več kot uro, da so začeli igrati, saj so bili do takrat Švicarji celo nekoliko boljši tekmec na igrišču. V nadaljevanju pa so »gavči« vse bolj prevzemali pobudo in stiskali obroč okoli švicarskih vrat, vendar pred 90. minuto niso uspeli zadeti in moštvi sta morali ob izidu 0:0 odigrati dodatnih 30 minut.

Ko je že kazalo na to, da bo še tretjič o četrtfinalistu v Braziliji odločalo streljanje enajstmetrovk, pa je v 118. minuti Lionel Messi izpeljal odločilno akcijo, z lepo podajo zaposlil Di Mario, nogometaš Reala pa priložnosti ni zapravil in je s strelom po tleh zatresel švicarsko mrežo. Švicarji so nato še prišli do dveh priložnosti za izenačenje, a niso uspeli zadeti in morali so se sprijazniti z bolečim porazom ter odhodom domov, Messi in soigralci pa nadaljujejo pohod na tretji naslov svetovnega prvaka, ki ga Argentina čaka od leta 1986.

V sobotnem četrtfinalu se bo Argentina pomerila z zmagovalcem večerne tekme med Belgijo in ZDA.


Argentina – Švica 1:0 (0:0, 0:0) - po podaljšku


Strelec: Di Maria 118.



Postavi:


Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo (Basanta 105.), Mascherano, Gago (Biglia 106.), Di Maria, Messi, Lavezzi (Palacio 74.), Higuain


Švica: Benaglio, Djourou, Schär, Rodriguez, Lichtsteiner, Behrami, Inler, Xhaka (Fernandes 66.), Shaqiri, Mehmedi (Džemaili 113.), Drmić (Seferović 82.)



Podaljški:


120' – Drugi podaljšek se je začel z nevarnim strelom Di Marie in dobro obrambo Benaglia, to pa je bila dolgo tudi edina lepa priložnost za zadetek v zadnjih 15 minutah tekme. Ko je že vse kazalo, da bo zmagovalca odločilo streljanje enajstmetrovk, pa je Messi izpeljal hiter proti napad, nato pa tik pred kazenskim prostorom podal do osamljenega Di Marie na desni strani, ta pa je s strelom po tleh le uspel premagati švicarskega vratarja in poskrbel za evforijo na tribunah, kjer so prevladovali argentinski navijači. Švicarji so nato vse stavili v napad in v 121. minuti prišli do izjemne priložnosti za izenačenje, a Džemaili iz neposredne bližine z glavo ni uspel zatresti mreže, saj je zadel le vratnico. V 125. minuti je v izdihljajih tekme Shaqiri dobil še priložnost s prostega strela, a je z ugodnega položaja zadel le živi zid Argentincev in s tem je bilo konec upanja na preobrat, »gavči« pa so se uvrstili v četrtfinale.


105' – Prvi podaljšek so odločneje začeli Argentinci, ki so v prvih minutah nevarno zapretili z nekaj predložki pred vrata, a niso uspeli matirati švicarske obrambe z Benagliom na čelu. Nato se je tehtnica nagnila bolj na švicarsko stran, saj so kar nekaj minut na igrišču prevladovali varovanci Ottmarja Hitzfelda, a tudi njim ni uspelo izvesti akcije ali strela, ki bi jih približala zadetku in zmagi, tako da je bil tudi po 105 minutah izid še vedno 0:0.



Drugi polčas:


90' – V zadnjih minutah rednega dela tekme so nogometaši postajali tudi vse bolj nervozni, kar jim je onemogočalo, da bi še izvedli kakšno res nevarno akcijo, tako da vratarja v tem delu tekme kljub živahnemu dogajanju nista imela več dela in ostalo je pri začetnih 0:0, še četrto tekmo osmine finala pa so morali podaljšati za 30 minut.


80' – Nadaljevali so se neuspešni napadi Argentine, saj sta priložnosti zapravila še Palacio in Messi. Prvi je bil v 75. minuti osamljen na petih metrih, a je z glavo streljal mimo vrat, Messijev strel v 78. minuti pa je Benaglio uspel odbiti na varno. Švicarjem pa so očitno začele pohajati moči, saj so v nasprotju s prvo uro igre postali povsem nenevarni in vse bolj nemočni.


70' – Po uri igre so se Argentinci le začeli prebujati in so postajali vse nevarnejši. V 62. minuti je z glavo prvič danes resneje zapretil Higuain, a je Benaglio njegov strel ubranil, pet minut kasneje pa je Higuain ob ponovnem poskusu z glavo ustrelil prek vrat. V 69. minuti je nase vendarle opozoril tudi Messi, a je z roba kazenskega prostora močno streljal za slab meter prek vrat.


60' – Začetne minute drugega polčasa niso prinesle sprememb v igri, saj so Argentinci še naprej jalovo napadali in bili precej nenevarni, zapretili so le v 59. minuti prek Lavezzija. Švicarji so se dobro branili, v svojih napadalnih akcijah pa so nekajkrat nakazali, da bi lahko tudi zadeli in zagrozili Argentincem z izpadom. Predvsem je bilo vroče po potezah Shaqirija, toda manjkal je uspešen zaključni strel nogometašev v rdečih dresih.



Prvi polčas:


45' – Tudi drugo veliko priložnost na tekmi so zapravili Švicarji, ko se je v 39. minuti po lepo izvedenem proti napadu Drmić sam znašel pred Romerom, a ga je neuspešno poskušal premagati z lobom. Argentinci so imeli v prvem polčasu več kot 60 odstotkov časa žogo v svoji posesti, a si niso uspeli priigrati niti ene priložnosti, Švicarji pa so tudi zelo uspešno povsem odrezali Messija in ostale napadalce, ki so bili v prvem polčasu bolj ali manj le statisti na igrišču, pozitivno oceno pri Argentincih pa bi si zaslužil le Di Maria.


30' – Argentinci so imeli še naprej žogo več v svoji posesti in so neuspešno iskali način, kako bi prebili obrambni zid Švicarjev. Prave priložnosti za zadetek v prve pol ure igre niso dočakali, poskus Higuaina z glavo in Lavezzijev strel z desne strani pa jih nista pripeljala dosti bližje vodstvu. So pa prvi na tekmi resneje zapretili Švicarji v 28. minuti, ko je Shaqiri lepo preigral Gaga, nato pa podal do Xhake, čigar strel pa je obranil Romero.


20' – Uvodni del tekme ni prinesel preveč razburjenja na tribunah, saj sta moštvi v tekmo krenili previdno, boj pa se je bil predvsem na sredini igrišča. Argentinci so imeli rahlo terensko premoč, a so Švicarji dobro zapirali vse poti v svoj kazenski prostor, tako da v uvodnih 20 minutah na tekmi v Sao Paulu priložnosti ni bilo.