Nizozemci so se uvrstili med najboljši četverico prvenstva, a po dolgem boju z neutrudno kostariško vrsto, ki je že s prebojem v četrtfinale poskrbela za eno lepših zgodb brazilskega mundiala. Favorizirana ekipa iz Evrope je kljub terenski premoči skozi praktično vso tekmo šele po enajstmetrovkah napredovala v polfinale, kjer jo v sredo čaka obračun z Argentino.

Navas paral živce Nizozemcem

Po pričakovanju so imeli Nizozemci v prvem polčasu pobudo, ki pa je niso znali nadgraditi z zadetkom. Eden glavnih vzrokov za to je bil tudi znova zelo razpoloženi vratar Kostarike Keilor Navas, ki je obranil nekaj nevarnih nizozemskih poskusov.

V 22. minuti je dobro posredoval po strelih Robina van Persieja in Wesleyja Sneijderja, sedem minut pozneje ga je malce z leve strani poskušal premagati Memhpis Depay, a spet neuspešno, v 39. minuti pa je odlično reagiral po Sneijderjevem prostem strelu s 25 metrov. Kostaričani na drugi strani niso bili posebej nevarni, a na trenutke nakazali, da lahko tudi v napadu opozorijo nase.

V prvih 20 minutah nadaljevanja je bila slika podobna, Nizozemska je imela večjo posest žoge, a prave priložnosti si ni priigrala. V 65. minuti so celo Kostaričani prišli do nove polpriložnosti, a je Giancarlo Gonzalez z glavo iz težkega položaja zgrešil cilj.

Deset minut pozneje je na drugi strani z glavo zgrešil Ron Vlaar, v 82. minuti pa je Sneijder s prostega strela s 26 metrov z leve strani zatresel vratnico. Dve minuti pozneje je Navas ustavil še strel van Persieja iz bližine, v izdihljajih rednega dela pa je žogo po van Persiejevem strelu Yeltsin Tejeda na golovi črti odbil v prečko in preprečil zadetek.

V podaljšku kar nekaj priložnosti, zapretili tudi Kostaričani

Sledil je podaljšek, v katerem je najprej Navas obranil nov Vlaarjev strel z glavo. V drugi polovici podaljška je Louis van Gaal v igro poslal še enega napadalca, Klaas-Jana Huntelaarja, a v 117. minuti so Kostaričani zapravili izjemno priložnost za zmago, strel Marcosa Urene iz bližine je ustavil Jasper Cillessen, kar je bilo sicer njegovo prvo in edino posredovanje na tekmi. V 119. minuti so Nizozemci še tretjič na tekmi zatresli okvir vrat, Sneijder je z roba kazenskega prostora zatresel prečko, to pa je bila tudi zadnja priložnost.

Van Gaal je tik pred koncem podaljška postregel z zanimivo potezo, ko je vratarja Cillessena menjal s Timom Krulom in upal, da bo Newcastlov čuvaj mreže ključni mož pri streljanju enajstmetrovk. In imel je prav.

Krul je obranil strela Bryana Ruiza in Michaela Umane ter tako upravičil nekoliko nenavadno potezo svojega selektorja. Pri Nizozemski so strele z bele točke zanesljivo izvedli vsi štirje strelci Van Persie, Robben, Sneijder in Kuyt.

Nizozemce v polfinalu v sredo čaka tekma z Argentino, ki je v četrtfinalu z 1:0 premagala Belgijo.


Nizozemska – Kostarika 4:3 (0:0, 0:0) - po streljanju enajstmetrovk


Enajstmetrovke:


Nizozemska: +, +, +, +

Kostarika: +, -, +, +, -



Postavi:


Nizozemska: Cillessen (Krul 120.), Vlaar, De Vrij, Martins Indi (Huntelaar 106.), Blind, Depay (Lens 76.), Wijnaldum, Kuyt, Sneijder, Robben, Van Persie


Kostarika: Navas, Umana, Diaz, Gamboa (Myrie 79.), Gonzalez, Acosta, Borges, Bolanos, Tejeda (Cubero 97.), Ruiz, Campbell (Urena 66.)