Nenavadno proslavljanje po zmagi nad slovitim Ajaxom in uvrstitve v evropsko ligo je le kamenček v mozaiku neverjetnih dejanj tega 54 let starega Bjelovarčana, znanega predvsem po sovražnem obnašanju do predstavnikov sedme sile, menjavanju trenerjev kot po tekočem traku – od leta 2003 se jih je zvrstilo kar 15 – in prepiranju z navijači, ki je eskaliralo do te meje, da so mu skandirali »Mamić, cigan!«.

»Poleti zapuščam klub!« je včeraj užaljeno dejal in dodal, da ne bo dovolil, da bi njegov Dinamo zaradi sovražnega govora navijačev izključili iz evropskih tekmovanj. In če mu je že kaj treba priznati, je to gotovo nos za vodenje nogometnega kluba. S prodajo igralcev – Modrića, Eduarda, Mandžukića... – je zaslužil več deset milijonov evrov, ki pa so, kot je značilno za mnoge klube na Balkanu, poniknili na neznane račune. Zagrebčani, ki bodo letos, kot vse kaže, že devetič zapored proslavljali naslov državnega prvaka, so namreč lansko poslovno leto zaključili z milijonom evrov minusa na bančnem računu.

Vedno nasmejani Mamić, ki pri obtoževanju nasprotnikov ne štedi s psovkami, zna biti podoben krotkemu mucku, ko doseže svoj cilj. Še kako dobro se ga namreč spominjajo nogometaši Maribora, ki so se pred dvema letoma z Zagrebčani pomerili v kvalifikacijah za ligo prvakov. »To je noro! Naježil sem se, ko sem spremljal tekmo. Kapo dol navijačem. Če bi jaz imel Viole, bi osvojil Evropo,« jim je takrat laskal in napovedal, da so zaslužili ogromno denarja, s katerim bodo sestavili senzacionalno ekipo, takšno, ki je v Maksimiru še nikoli ni bilo. Še ena izmed nikoli izpolnjenih obljub.

Tisti, ki ga poznajo, o njegovem odhodu dvomijo. Dinamo je njegov otrok, brez vsakodnevne drame pa ne zna živeti. Čeprav bi, kot sam pravi, šele po odhodu iz Dinama končno lahko šel na Cvetni trg in v miru spil kavo.