Bayern, ki je v minuli sezoni dobil tako domače prvenstvo kot pokal, si je pravico nastopa priigral kot zmagovalec evropske lige prvakov. Najhujši tekmeci evropskih prvakov običajno prihajajo iz Južne Amerike, ki jo bo letos zastopal brazilski Atletico Mineiro, zmagovalec pokala libertadores. Oba kluba bosta na klubskem SP (medcelinski pokal, ki je bil predhodnik tega tekmovanja, je izvzet) igrala prvič.

Prav tako prvič bo nastopil tudi kitajski Guangzhou Evergrande, azijski prvak, medtem ko imajo preostali udeleženci že nekaj izkušenj s tega turnirja. Egiptovski Al Ahly, afriški prvak, bo igral petič, mehiški Monterrey, prvak Severne in Srednje Amerike ter Karibov, bo sodeloval tretjič, za novozelandski Auckland City, oceanijskega prvaka, bo to peti nastop, Raja Casablanca kot predstavnik gostitelja pa bo igrala drugič.

Prav zadnja kluba bosta odigrala uvodno tekmo turnirja, in sicer nekakšen kvalifikacijski obračun za četrtfinale. Zmagovalec tega dvoboja se bo za polfinale meril z Monterreyem, v drugem četrtfinalu pa si bosta nasproti stala Guangzhou in Al Ahly. Zmagovalec tega obračuna bo za vstop v finale igral proti Bayernu, v drugem polfinalu pa na polfinalista čaka Atletico Mineiro.

Zvezdnikov ne bo manjkalo

Gledalci bodo na delu lahko videli kar nekaj velemojstrov nogometne igre, največ seveda v vrstah Bayerna. "Če igram na tekmovanju, si želim zmagati. Če bi osvojili še ta pokal, bi bila to res prava krona na dosežke iz minule sezone. Naslov s klubskega SP še manjka v naših vitrinah, tako da si ga zelo želimo," je za spletno stran Mednarodne nogometne zveze povedal Thomas Müller.

Al Ahlyjeva ekipa bo najbolj računala na Emada Meteaba, Waela Gomaaja, Walida Solimana in Mohameda Aboutriko, Atletico Mineiro se bo med drugimi predstavil z Jojem, Diegom Tardellijem, Josuejem, Reverjem, Ronaldinhom in Gilbertom Silvo, v vrstah Monterreya pa mreže trese Čilenec Humberto Suazo, izkušnje pa dodaja tudi Ricardo Osorio.

Sodnikom bosta v pomoč tudi tehnologija in pršilo

Tekme bosta gostila Marakeš s stadionom za 45.240 ljudi in Agadir z objektom za 45.480 gledalcev. Tako finale kot tekma za tretje mesto bosta 21. decembra v Marakešu. Evropo bodo na tekmovanju zastopali tudi sodniki, in sicer bodo to Španci Carlos Velasco Carballo, Roberto Alonso Fernandez in Juan Carlos Yuste Jimenez.

Na turnirju, na katerem sodelujoče klube tudi kar bogato finančno nagradijo, bodo drugič zaporedoma uporabili tehnologijo golove črte, prav tako pa bodo preizkusili nov pripomoček za sodnike - pršilo, s katerim bodo delivci pravice na zelenici označili, kje mora stati živi zid. Med drugim to sicer že dolgo uspešno uporabljajo v Južni Ameriki.

Lani je tekmovanje gostila Japonska, v finalu pa je brazilski Corinthians z 1:0 odpravil angleški Chelsea.