"Kaj reči, žreb nam je namenil Viktorio iz Plzna. Težko je zdaj napovedovati, kaj bi bilo boljše, ali smo dobili lažjega ali težjega tekmeca ... Osebno mislim, da bi se lahko zgodilo tudi, da bi dobili težjega nasprotnika, na primer Basel ali Celtic. Viktoria je zelo dobra ekipa, kakovostna, zadnji dve leti je igrala v evropski ligi, pred tem v ligi prvakov. Imajo odličnega trenerja, imajo domače igralce, to ni zanemarljivo dejstvo. Dobro se poznajo med sabo, igrajo hiter in kombinatoren nogomet. Nedvomno so favoriti, a mi gremo v tekmo, da naredimo kar največ. Če bo ekipa dala maksimum, nimamo pravice, da ne bi razmišljali o ugodnem izidu," je na novinarski konferenci danes dejal trener Maribora Ante Čačić.

Viktorio vodi najuspešnejši češki strateg

Češka ekipa se je kvalifikacijam pridružila v drugem predkrogu, tako kot Maribor. Najprej je izločila sarajevski Željezničar, potem ko je na prvi tekmi doma zmagala s 4:3, v gosteh pa z 2:1. V tretjem predkrogu je Viktoria ugnala estonskega prvaka Kaljo. V gosteh je bilo 4:0, doma pa 6:2. Lani so zaigrali v osmini finala evropske lige. V skupinskem delu so osvojili 13 točk in bili prvi pred Atleticom iz Madrida, portugalsko Academico in izraelskim Hapoelom. V šestnajstini finala so z dvema zmagama in skupnim izidom 5:0 izločili Napoli, nato pa po 1:2 izpadli proti poznejšemu polfinalistu Fenerbahčeju. Češki prvaki so predlani igrali v ligi prvakov in v skupini z Barcelono, Milanom in Bate Borisovom osvojili tretje mesto s petimi točkami.

Ekipo že od leta 2008 vodi Pavel Vrba, ki velja za najuspešnejšega češkega nogometnega stratega. Plzenčane je v sezoni 2010/11 prvič popeljal do naslova češkega prvaka, uspeh pa ponovil v prejšnji sezoni. Moštvo sestavljajo večinoma češki nogometaši. Tujcev je pet, štirje Slovaki in Bosanec. Prvi zvezdnik ekipe je 23-letni vezist Vladimir Darida, ki je po ocenah nemškega Transfermarkta vreden 7,5 milijona evrov.

Mariborčanom se v primeru uspeha nasmihajo milijoni

Prve tekme bodo odigrane 20. in 21. avgusta, povratne pa 27. in 28. avgusta. Maribor bo prvo tekmo igral v gosteh.

Uvrstitev v skupinski del lige prvakov bi Mariborčanom prinesla 8,6 milijona evrov. Vsaka zmaga v skupinskem delu prinaša dodaten milijon, remi pa 500 tisoč evrov. Če se Mariboru ne bo uspelo prebiti v ligo prvakov, bodo slovenski prvaki igrali v skupinskem delu evropske lige, klub bo za to prejel 1,3 milijona evrov, 200.000 evrov za vsako zmago in 100.000 evrov za vsak neodločen izid.

Matavž proti Milanu

V skupini klubov, ki lani v svojih prvenstvih niso bili prvaki, je bilo izžrebanih nekaj zelo zanimivih parov. Za Slovence bo verjetno največ pozornosti pritegnil obračun med Milanom in PSV, za katerega igra slovenski reprezentant Tim Matavž. Zanimivo pa bo tudi na obeh tekmah med Fenerbahčejem in Arsenalom.

Skupina prvakov:


Dinamo – Austria Dunaj

Ludogorec – Basel

Viktoria Plzen – Maribor

Šakter Karagandi - Celtic

Steaua – Legia Varšava


Skupina neprvakov:


Olympique Lyon – Real Sociedad

Schalke – Metalist Harkov

Pacos de Ferreira – Zenit

PSV - AC Milan

Fenerbahče- Arsenal