Slovenski nogometni reprezentanti so južnoameriško turnejo končali s porazom pri Argentini. Ta je z Lionelom Messijem na čelu, ki ni začel tekme, zmagala z 2:0. Zvezdnik Barcelone je dosegel drugi gol, prvega je na začetku tekme po veliki napaki Jasmina Kurtića prispeval nogometaš Interja Ricardo Alvarez. Slovenija je tako izlet v Južni Ameriki končala z dvema porazoma in brez doseženega gola. Poraza z 0:2 nista ravno spodbudna, a sta bili tekmi koristni. Selektor Srečko Katanec je dobil dodaten vpogled v ekipo in kot pravi sam, dva nogometaša, na katera bo lahko resno računal od septembra naprej, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V mislih je imel vezista Rajka Rotmana, ki je še drugič zapored odigral vso tekmo, in branilca Mirala Samaržića, ki je tokrat igral v drugem polčasu, v paru s kapetanom Boštjanom Cesarjem pa je tvoril precej zanesljivo obrambno utrdbo. Gorenjsko-ljubljanski dvojec je klonil le ob imenitni akciji zvezdniškega tria Di Maria-Agüero-Messi, ki so v igro prišli šele v 58. minuti.

V prvem polčasu je Argentina igrala z rezervno postavo, kajti med enajstimi nogometaši, ki so pritekli na igrišče, je le Javier Mascherano spadal v rang največjih zvezdnikov. Oslabljena je bila tudi Slovenija. Ta je brez več pomembnih nogometašev odšla v Južno Ameriko, pred sobotno tekmo pa so se nekateri zastrupili s hrano. Samir Handanović tako hudo, da je ostal v hotelu, mesto med vratnicama pa je prvič v karieri zasedel Vid Belec, kajti tudi Jan Oblak je še poškodovan. Zastrupila sta se tudi Boštjan Cesar in Dalibor Stevanović, a sta zmogla nastopiti, medtem ko sta zaradi težav sedela na klopi Andraž Struna in Erik Janža.

Slovenska reprezentanca se je v večjem delu tekme enakovredno kosala z Argentinci. Slovencem je večkrat uspelo s kratkimi podajami vzpostaviti ravnotežje v posesti žoge, prihajali so v položaj, ko bi uspešna podaja ali dve igralce s Triglavom na prsih pripeljala v lepo priložnost, a so se akcije večinoma končale okoli 30 metrov od gola. Slovenija je imela eno zares veliko priložnost, v drugem polčasu je po podaji Dejana Lazarevića Milivoje Novaković iz obrata streljal v vratarja Sergia Romera. Slovencem je bilo delo olajšano, ker Argentinci niso igrali na vso moč. Tekma je glede na njihove sposobnosti minila v rekreativnem ritmu, slovenska vrsta pa nikoli ni bila ogrožena do te mere, da bi se navijači lahko bali kakšne katastrofe.

Se je pa ta zgodila na tribuni, kjer so slovenski navijači razgrnili zastavo z domobranskim grbom. Brez politiziranja ni šlo niti na argentinski strani. Pred tekmo so se nogometaši v belo-modrih dresih slikali s transparentom, na katerem je pisalo, da so Falklandski otoki argentinski. Leta 1982 je na Falklandskih otokih potekal vojaški spopad med Argentino in Anglijo, ki ima nadzor nad otočjem. V tej luči je leta 1986 potekal polfinale SP med Argentino in Anglijo, z goloma z božjo roko in nogo ga je začinil Diego Maradona. Letos bi bilo lahko v Braziliji podobno, a angleške delnice kotirajo slabo, zato malokdo verjame, da se lahko uvrstijo v polfinale, kjer bi se tekmeca lahko srečala. Dogodek je motilo še nekaj obrobnih stvari, kajti v slovenskem taboru so se pritoževali nad organizacijo tekme. Predsednik Slovenske nogometne zveze (NZS) Aleksander Čeferin je dejal, da so Argentinci kršili več členov v pogodbi.

Na igrišču so bile sitnosti pozabljene. Slovenski nogometaši so bili zadovoljni, ker niso bili v pretirano podrejenem položaju, Katanec, ker je razširil nabor kandidatov za septembrske tekme, Argentinci pa, ker se nihče od zvezdnikov ni poškodoval (čeprav je Messi med tekmo bruhal), v Brazilijo pa odhajajo z rutinsko zmago. Slovenski selektor Srečko Katanec se nad izkušnjami v Južni Ameriki ni pritoževal. Prepričan je, da bodo treningi in tekmi v Argentini in Urugvaju koristni za slovensko vrsto. »Vedeli smo, da bo tekma proti Argentini zelo težka. Vseeno je, ali igra prva ali druga postava. Absurdno je, da smo po vstopu Lionela Messija, Angela di Marie in Sergia Agüera igrali še bolje kot prej. Drugače pa ni bilo nič presenetljivega. Mislim, da je bila ta turneja uspešna, ker sem dobil dva nova igralca (Samardžića in Rotmana, op. a.). Pri določenih igralcih pa sem videl, da v treh dneh ne morejo začeti dveh tekem. To je znak za kvalifikacije, saj se bo tam dogajalo podobno, tekme bodo namreč na tri dni. Zato bo pomembno imeti širšo bazo, saj bomo na dveh tekmah gotovo uporabljali 15, 16 igralcev,« je povedal Srečko Katanec, ki bo imel septembra na voljo več nogometašev, tudi hitrega Kevina Kampla, ki bi bil proti Urugvaju in Argentini zelo koristen. Tudi slovenski nogometaši niso igrali tako agresivno, kot bi igrali na kvalifikacijski tekmi, kajti v obzir so vzeli, da se tekmec pripravlja na svetovno prvenstvo. To je izpostavil branilec Mišo Brečko. »Argentina je bila boljša. Na takšnih tekmah nihče ne ve, kako bi igral, 20- ali 80- ali 100-odstotno. Nikogar pač nočeš poškodovati. To so najslabše tekme. Na srečo smo vsi živi, zdravi, tako mi kot oni,« je povedal kapetan Kölna.