"Osebno sem prepričan, da prvenstvo leta 2022 ne bo izpeljano v Katarju. Zdravniki zatrjujejo, da ne morejo prevzeti odgovornosti, če bi svetovno prvenstvo tam izpeljali poleti," je dejal nekdanji predsednik nemške nogometne zveze DFB, ki je prepričan, da je zdravstvenih tveganj za igralce in navijače, povezanih s tem prvenstvom v Katarju, enostavno preveč.

"Prvi resen zdravstveni primer, ko bi bilo ogroženo življenje, bi pripeljal do preiskave na državnem tožilstvu, za kar prav nihče v Fifinem izvršilnem odboru ne želi prevzeti odgovornosti. Seveda obstajajo rešitve za hlajenje stadionov, vendar pa prvenstvo niso le klimatizirani stadioni, nevarnost za udeležence prvenstva predstavlja visoka vročina zunaj prizorišč," je še dejal.

To ni mnenje Fife

Na njegove izjave so se že odzvali v Fifi, kjer trdijo, da gre za osebno mnenje člana izvršnega odbora in ne za mnenje krovne mednarodne nogometne organizacije. Prav tako je bil več kot jasen generalni sekretar organizacijskega odbora prvenstva Hassan al-Thawadi, ki je prepričan, da bo mundial leta 2022 v Katarju, tako kot je bilo načrtovano.

Katarci niso v skrbeh

"Prav nič me ne skrbi, saj za odvzem prvenstva ni nikakršne podlage. Gre za prvo prvenstvo, ki bo organizirano na območju Bližnjega vzhoda. Zato bo prvenstvo priložnost za rušenje predsodkov o regiji, za katero neupravičeno velja, da jo zaznamujejo le oboroženi spopadi. SP v Katarju bo priložnost za poenotenje ljudi. Nedvomno bo zapuščina prvenstva v Katarju zelo pozitivna. Edina nejasnost, povezana s prvenstvom, je, ali bo pozimi ali poleti, ne glede na to smo pripravljeni gostiti prvenstvo kadarkoli," se je odzval katarski predstavnik.