Slovenija je v teh kvalifikacijah štiri tekme odigrala pod vodstvom Slaviše Stojanovića. Doma je proti Švici izgubila z 0:2, na Norveškem malce nesrečno z 1:2, Ciper je ugnala z 2:1, iz albanskega 'vesoljnega potopa' pa se je vrnila s še enim porazom (0:1). Takrat je še bolj kot sama izguba točk 'bolelo' pomanjkanje vizije, apatija na igrišču, nekakšno kaotično stanje v izbrani vrsti.

Čeprav se z vrnitvijo Srečka Katanca na slovensko klop (še) niso vrnile točke in zmage, pa po njegovem mnenju, mnenju reprezentantov in tudi strokovne javnosti ni vse tako črno, posebej ob dejstvu, da le redki slovenski reprezentanti v tujini redno igrajo.

»Zame je bistveno, da imam skupino fantov, ki si želijo in so z glavami pri stvari. V primerjavi s tekmo z Bosno in Hercegovino (prijateljska tekma, 0:3; op. STA) smo bili proti Islandcem bolj agresivni, bolje smo stali na sredini igrišča, tekmecem smo dovolili manj priložnosti, sami pa smo si jih priigrali kar nekaj, tako da s tega vidika vidim napredek,« je po petkovi tekmi pojasnjeval slovenski selektor.

Ta pravi, da jih bo dobro delo enkrat že nagradilo. »Žal mi je fantov po tem porazu, ker imajo veliko željo. Ni apatije znotraj ekipe. Fantje delajo profesionalno. Ti slabi izidi se ne poznajo na vzdušju. Upamo samo lahko, da bodo prišli boljši časi. Igra nakazuje, da bo žoga slej ko prej 'zalutala' tja, kamor mora. Ker delamo kakovostno. Tudi v prihodnje ne bo nobene apatije, delali bomo naprej,« poudarja Katanec, ki je še enkrat potrdil, da tudi ta petkov poraz ne bo bistveno vplival nanj in igralce.

»Ta poraz ne prinaša ničesar za sabo. Nihče ne bo odšel, nihče ne bo metal puške v koruzo. Da, rezultat je negativen, ostajamo pri le treh točkah. Ampak pravim, imeti moraš določeno kakovost, da se uvrstiš na evropsko ali svetovno prvenstvo. Mi smo v tem trenutku takšni, kot smo. Še naprej pa bomo igrali agresivno, pošteno do konca in vedno na zmago,« še pravi Katanec in dodaja, da so zdaj oni tista ekipa, ki bo skušala komu pokvariti načrte.

"Kvariti" jih bo lahko začela 7. junija, ko jo čaka gostovanje na Islandiji, potem pa jo čakajo še Albanija doma in Ciper v gosteh (september) ter Norveška doma in Švica v gosteh (oktober). Po nepopolnem petem krogu v skupini E - Ciper bo danes ob 17.30 gostil Švico - vodijo Švicarji z desetimi točkami s štirih tekem, sledita Albanija in Islandija s po devetimi točkami s petih tekem, Norveška ima sedem točk, Slovenija in Ciper pa po tri.