Toda to še ne pomeni, da so slovenski nogometaši razočarali. Pred 50.000 gledalci na stadionu Centenario, ki je leta 1930 gostil finale svetovnega prvenstva, so bili enakovredni tekmeci. Niso se zaprli v bunker, ampak so skušali čim dlje časa držati žogo v svojih nogah, pri čemer so bili enakovredni. Posebno v prvem polčasu je Slovenija igrala dobro in imela pri izidu 0:0 odlično priložnost. Takrat je Josip Iličić, ki je imel dober večer, v svojem umetniškem slogu imenitno prodrl po levi strani, podal v sredino, kjer pa je Andraž Kirm iz zelo ugodnega položaja s strelom čez gol pokazal, da v nogah nima napadalskega potenciala. Kazen je sledila v 37. minuti, ko sta Diego Forlan in Edinson Cavani pokazala, zakaj vrsto let spadata med najboljše ofenzivne nogometaše na svetu. Forlan je izjemno podal med slovenska branilca Boštjana Cesarja in Mirala Samardžića, Cavani pa je dokazal, da ima, česar Kirm nima – izjemen občutek za zaključevanje akcij.

Slovenski selektor Srečko Katanec je nekoliko presenetil z začetno enajsterico. Samardžić je v obrambi dobil prednost pred Ilićem, medtem ko je še bolj nenadejano tekmo začel Rajko Rotman. Toda nogometaš Rudarja je bil odkritje tekme. Čeprav je igral pred približno petdesetkrat več navijači, kot jih je vajen v slovenski ligi, v njegovi igri ni bilo strahu. Bil je celo med bolj agilnimi v slovenski vrsti. V prvem polčasu je trikrat poskusil s strelom z razdalje in enkrat dodobra ogrel dlani vratarja Fernanda Muslere.

Tudi v drugem polčasu se je Slovenija solidno držala, čeprav je imel Urugvaj predvsem po zaslugi prekinitev nekaj več priložnosti. Tako je padel tudi zadetek, ki ga je v 77. minuti ob pomoči Cavanija in tudi nekoliko neposrečenega posredovanja Samirja Handanovića (branil je, ker si je Jan Oblak lažje poškodoval koleno) dosegel Christian Stuani. Tudi v drugem polčasu Slovenija ni bila brez priložnosti. Najlepši sta imela Jasmin Kurtić iz prostega strela in Roman Bezjak, ki je iz bližine streljal mimo gola. Akcijo je pripravil Dejan Lazarević, ki je po vstopu na igrišče poživil igro, a je igral le od 76. minute.

Srečko Katanec je bil zadovoljen s predstavo slovenske reprezentance, ki jo jutri ob 21.30 čaka še tekma proti Argentini. »Urugvaj ni bil boljši v posesti žoge ali priložnostih, ki bi si jih ustvaril skozi igro, in to tudi po naših petih menjavah. Prvi gol je bil plod naše napake in dveh kakovostnih igralcev, ki sta to unovčila. Drugače pa smo imeli v prvem polčasu veliko položajev, iz katerih bi lahko iztržili več, tudi dva strela od daleč in eno res izjemno priložnost. Ne bi rekel, da je bil Urugvaj v drugem polčasu kaj boljši. Je pa takšen občutek, ker smo jim podarili nekaj kotov in prostih strelov. Res sem zadovoljen, rezultat na prijateljskih tekmah pa zame ni pomemben,« je povedal Srečko Katanec, ki Urugvajcem (igrali so brez poškodovanega Luisa Suareza) ne pripisuje večjih možnosti za najvišja mesta na bližajočem se svetovnem prvenstvu.

Postava Slovenije: Handanović, Brečko (od 83. Struna), Samardžić, Cesar, Jokić, Stevanović (od 71. Mertelj), Kurtić, Rotman, Iličić (od 76. Lazarević), Kirm (od 61. Pečnik), Novaković (od 67. Bezjak).aro, sta