Katanec je pred zborom reprezentance doživel nov udarec pri sestavi ekipe, saj ne bo mogel računati na napadalca japonske Omiye Ardije Zlatana Ljubijankića, ki si je poškodoval mišico. A kot pravi Katanec, bo moral igrati pač brez nogometaša, ki ga ni.

Slovenska vrsta se bo s Turki na prijateljski tekmi v Bielefeldu pomerila v petek ob 19. uri. "Turčija bo test, ki bo pokazal, v kakšnem stanju smo," je na novinarski konferenci povedal Katanec. Slednji ima nekaj težav s terminom tekme, saj je vrsta nogometašev že končala nastope v prvenstvih in že kar nekaj časa niso nastopili: "Proti Turkom moram razumeti, v kakšnem stanju so posamezni igralci. A termin je za vse reprezentance enak."

Kot pravi prvi mož slovenske stroke, izid na tekmi s Turki ne bo v ospredju, čeprav je vsaka zmaga še kako pomembna za samozavest. "Prijateljske tekme ne pokažejo realne slike, saj je na voljo kar šest menjav. Te so zato, da trener vidi tisto, kar res želi videti."

V ospredju ostaja tekma z Islandijo

Slovenskega selektorja bolj skrbi obračun z Islandci, ta bo 7. junija v Reykjaviku, saj Slovenija lahko le z zmago obdrži majhne možnosti, da se še uvrsti na SP v Braziliji. Posebnih novosti v slovenski igri ne gre pričakovati: "Slovenija je bila boljša že na prvi tekmi, ki jo je izgubila. Treba bo realizirati priložnosti. Sicer pa bosta obe ekipi dali od sebe vse in obe sta taki, da imata v nekaterih segmentih slabosti."

Brez dvoma so v prednosti Islandci. Katanec meni, da v podobni kot pred leti Slovenija, ko se je uvrstila na EP in SP. "Imajo vse to, kar smo mi že imeli. Imajo možnosti, imeli bodo polne tribune, ki vplivajo na sodnika, in seveda pričakujejo nove tri točke. Tudi motivacija Islandcev bo izjemna."

Igralci z glavami na tekmi

Katanec se je ozrl tudi na igro slovenske vrste, kjer je zelo zadovoljen s pristopom, čeprav je bilo v javnosti nekaj namigov na slabši pristop nogometašev. "V finalu lige prvakov v Londonu so igralci Bayerna pretekli 114 kilometrov, nasprotniki 116. Naj za primerjavo povem, da smo jih mi na tekmi proti Islandiji 119,5, Islandci še kilometer več. Nam bo ta tekma pokazala tudi, kdo je in kdo ni, a mislim, da so igralci z glavami na tekmi, saj so vsi profesionalci."

Dokončno bo Katanec ekipo za Islandijo oblikoval po obračunu s Turki. O dejanski zasedbi Katanec ni razpredal, a že pred obračunom razkriva, da je vsaj eno mesto še odprto.