Selektor Srečko Katanec je danes ob začetku priprav pozdravil Tima Matavža, Aleša Mertlja, Gorana Cvijanovića, Jasmina Handanovića, Dejana Lazarevića, Reneja Krhina, Zlatka Dedića, Armina Bačinovića, Andraža Struno in Aleksandra Rajčevića, na današnji trening ob 17. uri pa bodo prišli še Milivoje Novaković, Zlatan Ljubijankić in Aleksandar Radosavljević. Do večera naj bi se sicer reprezentanci priključili vsi vpoklicani z izjemo Jana Oblaka, ki bo na Obalo prišel v ponedeljek, ter že omenjenih Brečka in Maroha. Kot je že znano, na tokratni zbor ne bo Kevina Kampla, ki je poškodovan.

Tisti, ki so že v Portorožu, pa so svoje misli usmerili proti dvoboju z Islandci. "Čaka nas težka tekma, verjamem pa, da bomo končno pokazali pravi obraz in da se bo tudi rezultatsko obrnilo v našo smer," je na današnjem druženju z novinarji povedal Cvijanović in nadaljeval o kakovosti tekmeca: "Časa za priprave na Islandce bo dovolj. So pa zelo kakovostna reprezentanca z igralci iz kakovostnih lig. Poskušajo igrati tudi po tleh, ne samo kazati tipičnega otoškega nogometa. Tudi rezultate imajo kar solidne, tako da jih nikakor ne gre podcenjevati. Imajo več točk kot mi, ampak mi bi se jim z zmago priključili in si povečali možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo."

Obračun bodo odločile malenkosti

Katanec je že pred dnevi poudarjal, da tekma bržčas ne bo ravno lepa za oko. "Verjetno res ne. Lahko pričakujemo težak obračun, ki ga bodo odločile malenkosti, morda že en zadetek. Mi pa bomo skušali vsiliti igro kratkih podaj in poskušali prevladovati na terenu," je še povedal Cvijanović, ki si je zaželel tudi močne podpore s stožiških tribun.

Eden tistih, na katerem bo največje breme v napadu, bo Matavž, ki v zadnjem času v svojem PSV iz Eindhovna malce manj zadeva, a več podaja. Hkrati pa dobro pozna tudi nekatere islandske napadalce, ki tako kot on igrajo v nizozemski ligi. "Islandija ima res dobre napadalce. Alfred Finnbogason iz Heerenveena je drugi ali tretji strelec lige, dobro pri Ajaxu igra tudi Kolbeinn Sigthorsson. Pa ne samo to, imajo tudi dobre igralce na sredini igrišča, tako da jih nikakor ne gre podcenjevati," meni Matavž.

Proti Islandiji Slovenija z dvema zmagama

Doslej sta se reprezentanci med seboj pomerili dvakrat, obakrat na prijateljskih tekmah. A od obeh obračunov je preteklo že precej časa. Leta 1996 je Slovenija na Malti zmagala s 7:1, 1998 pa v Limassolu s 3:2. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je Slovenija trenutno 56., Islandija pa 92.

V kvalifikacijski skupini E po štirih tekmah vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi, Albanija in Islandija sta zbrali po šest točk, Slovenija in Ciper pa tri.