Tipično otoško deževno vreme je pričakalo dobro razpoloženo in zelo optimistično slovensko reprezentanco včeraj dopoldne na letališču Luton, kamor je dopotovala s posebnim letalom iz Ljubljane. Luksuzni hotel Hilton Wembley, iz katerega igralci lahko kar iz svojih sob ali jedilnice gledajo na kultni stadion na drugi strani ulice, bo za dobrih 24 ur začasni dom slovenske reprezentance v Londonu. Igralci so sinoči preizkusili zelenico stadiona, s pomočjo ogledov posnetkov tekem pa opravili še zadnje taktične priprave na derbi v kvalifikacijski skupini E (Anglija 9 točk, Slovenija 6 točk), medtem ko bosta preostali tekmi San Marino – Estonija (ob 18. uri) in Švica – Litva (ob 20.45).

»Glede na posnetke Angleži v teh kvalifikacijah niso veliko igrali z visokimi žogami. Veliko več je bilo igre po tleh, zlasti na gostovanju v Estoniji, ko so se gostitelji zaprli in z visokimi žogami niso uspeli narediti ničesar. Angleška igra v zadnjih letih ni več stereotipna z visokimi žogami. Pripravljeni smo na vse njihove ukane,« meni centralni branilec Branko Ilić.

Ilić: Upam, da se bomo veselili vsaj točke

Pred dobrima dvema mesecema je na startu kvalifikacij Anglija v gosteh presenetljivo premagala Švico (2:0), Slovenija je nepričakovano izgubila na gostovanju v Estoniji (0:1), zato so bili selektor Srečko Katanec in igralci po ničli v Talinu na udaru kritik. Pri marsikaterem navijaču, čeprav je bilo do konca še devet tekem, tudi že odpisani. A v reprezentančnem nogometu v mesecu dni lahko pride do velikih sprememb. Anglija je vozila naprej po predvidenem voznem redu z zmagama doma proti nekonkurenčnemu San Marinu (5:0) in v gosteh z nekaj težavami proti Estoniji (1:0). Slovenija je medtem strnila vrste ter z goli 35-letnega Milivoja Novakovića srečno premagala Švico v Mariboru (1:0) in pričakovano Litvo v Vilni (2:0), s čimer je bil prekinjen strelski post v letu 2014, ki je trajal kar štiri tekme. Ni dvoma, da je Anglija drevi favorit, vendar v eni tekmi so odprte vse možnosti razpleta, ki je odvisen od dnevne forme igralcev, pri Sloveniji zlasti vratarja Samirja Handanovića, razpoloženja posameznikov, športne sreče, sodniških napak...

Igralci se ne strinjajo z mnenjem, da Slovenija v tej tekmi nima kaj izgubiti. »Tako kot Anglija lahko tudi mi izgubimo tri točke. V tekmo bomo šli odločno, da gostiteljem povzročimo čim več težav. Upam, da se bomo veselili vsaj točke, zmaga bi bila sanjska. Vsaka tekma se ne glede na tekmeca začne 0:0 in vedno igraš na zmago,« je dodal Ilić, ki ima zaradi dobrega tehničnega znanja, predrznosti in samozavesti sloves univerzalnega igralca, zato ob položaju štoperja lahko igra tudi v zvezni vrsti z defenzivno vlogo ali na boku.

»To bo velika tekma. Prejšnji dve naši tekmi z Anglijo sta bili dokaj izenačeni. Moramo igrati organizirano in izkoristiti ponujene priložnosti. S točko bi si postavili trdne temelje za pot na evropsko prvenstvo. Dobro se zavedamo, kaj lahko pridobimo ali izgubimo tukaj na Wembleyju. Adut Anglije so hitri napadalci, ki so boljši kot v preteklosti. Nevtralizirati moramo angleške protinapade in igro po krilih, že po tradiciji so nevarni iz prekinitev,« je napovedal Valter Birsa, ki je bil predstavnik slačilnice na zadnjem druženju z mediji.

Katanec: Možno je vse, od visokega poraza do naše zmage

Slovenske možnosti za uspeh bodo rasle skladno s tem, kako dolgo bo Katančevi četi uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno. Katanec spada med trenerje, ki upoštevajo pravilo, da se ekipe, ki zmaguje, ne menja. To je bilo očitno tudi na vseh petih treningih v Sloveniji, ko smo lahko z roba igrišča opazovali uigravanje začetne enajsterice, saj bodo v njej očitno igralci, ki so pokorili Švico in Litvo. Morebitne taktične spremembe bi bile povezane le z neigranjem Kampla, ki s svojimi idejami, veliko energijo, navijanjem ritma in menjavanjem igralnih položajev predstavlja vsaj polovico Slovenije v napadalnih akcijah.

»Nogomet je nenavaden. Lahko se zgodi prav vse, od naše zmage do visokega poraza. Izgubljali smo, ko smo bili veliko boljši, in zmagovali, ko smo bili slabši. Imamo izkušene igralce, smo v dobri formi. Nekaj nas drži v dobrem ritmu. Če sem odkrit, ne vem točno, kaj je to. Tudi v tem je nepredvidljivost nogometa. Upam, da bo poln stadion le spodbuda za fante. So dovolj izkušeni, da ne bi smel biti problem igrati pred 80.000 gledalci,« je na sinočnji novinarski konferenci pred zadnjim treningom na Wembleyju povedal Srečko Katanec. Ne obremenjuje se s tem, da je igrišče v nekoliko slabšem stanju. O končnem razpletu odloča kakovost ekipe. Ne skriva občudovanja nad tem, kako je Anglija pogumno pomladila ekipo, v kateri so izjemno nadarjeni, hitri in tehnično odlično podkovani igralci. Ker mladi zelo nihajo v igri, upa, da bo sobota zvečer dan, ko bo Anglija igrala slabše.

»Za Kampla pravim, da bo nared za nastop. A nikoli ne veš, kaj prineseta noč in ure do tekme. Na gostovanju v Argentini smo zaradi prebavnih težav čez noč ostali brez šestih igralcev,« je menil Katanec in dodal, da bodo poskušali kapetanu Anglije Waynu Rooneyju pokvariti jubilejni stoti nastop za reprezentanco ter slovenskemu kapetanu Boštjanu Cesarju polepšati rekordni 81. nastop.