Na seznamu večjih presenečenj ni. V reprezentanco sta se znova vrnila Branko Ilić in Aleksander Radosavljević, medtem ko na napadalca Milivoja Novakovića, ki je privolil v vnovično igranje za izbrano vrsto, Katanec zaradi nerešenega klubskega statusta tokrat ne računa.

"Seznam je takšen, kot je. Ni bilo lahko izbrati 23 nogometašev, saj ima večina šele priprave. Večine igralcev nisem videl, eno tekmo sem gledal v živo, nekaj informacij dobil prek videoposnetkov prejšnjih tekem, pogovoril sem se še enkrat s Slavišo Stojanovićem. Verjetno nisem poklical koga, ki bi lahko bil z nami, a ga še nisem imel priložnosti videti. Ta spisek ni dokončen, gre samo za eno prijateljsko tekmo. Če kdo ni bil poklican, ni rečeno, da ne bo dobil priložnosti na naslednji tekmi," je uvodoma na novinarski konferenci povedal Katanec in dodal, da si že zelo želi začeti delati in vzpostaviti pravi stik z igralci, pa čeprav bodo priprave pred BiH zelo kratke.

Kot pravi Katanec, so bili dosedanji pogovori z igralci prijetni. "A meni je bolj pomembno, da začnemo delati, da imamo treninge, da vidim, kako se obnašajo na igrišču, zunaj njega in tako naprej. Pogovori so bili čisto formalni. Fantje imajo voljo, od njih je odvisno vse. Seveda, nekaj tudi od nas, ampak oni igrajo. Ta prva akcija bo pomembna zgolj za to, da vidimo, kakšni smo, kaj moramo postoriti do tekme z Islandijo. Vse drugo je irelevantno," meni selektor, ki je poudaril, da rezultat na prijateljskih tekmah zanj ni pomemben.

Ime novega kapetana bo znano pred tekmo

"Jaz na prijateljskih tekmah, pa čeprav mnogi mislijo, da je to demagoško, želim dati čim manj informacij moji ekipi. Moram videti, kako razmišljajo, kako se prilagajajo različnim situacijam na igrišču. Rezultat na prijateljskih tekmah zame res ni pomemben. Nogomet je taka igra, da ne moremo predvideti vseh situacij. Zato bo ta aspekt še bolj važen na prvi tekmi. Na prijateljski tekmi lahko namreč zmagaš tudi zaradi, recimo, šestih igralcev, ki jih lahko menjaš. Na pravi tekmi, na tekmi za točke, pa tega, da boš menjal kot po tekočem traku, ni. Rezultat je sicer vedno dober za vzdušje, ampak moraš vedeti, kako do njega pride," poudarja Katanec, ki je še enkrat potrdil, da ima dober odnos tako z Robertom Korenom kot z Milivojem Novakovićem. "Pri Korenu ni kaj dodati. Moja želja je bila, da se vrne, on se je drugače odločil. Milivoje pa bo, ko uredi status, član reprezentance v takšnem ali drugačnem pogledu. Glede tega sem povsem zadovoljen," se je na nekdanja nosilca izbrane vrste ozrl Srečko Katanec, ki bo ime novega kapetana izdal šele pred tekmo z BiH.

Zagotovo pa to ne bo Samir Handanović, ki je kapetanski trak nosil doslej. Vzrok pa je povsem praktične narave. "Zame pač mora biti kapetan nekdo, ki je v polju, ki ima stik s sodnikom. Ne more vratar preteči pol igrišča za reševanje kakšnih spornih odločitev. Samir je profesionalec in z njim ne bo težav. On naj samo dela to, kar najbolje zna, to je biti vratar. Če ne nosi kapetanskega traku, to ne pomeni, da ni spoštovan. Vodja ekipe je lahko popolnoma drugi kot kapetan. Sam pa ne bom imel nobenega problema, če bo 'lider' Samir. Če bomo imeli kakšen problem, ga bomo imeli na igrišču, ne pa pri tem, kdo bo nosil trak. Če malce v šali dodam, bom povprašal proizvajalca opreme, če lahko naredi drese s trakovi na vseh dresih, da bodo vsi kapetani, potem pa bomo dali črke nanje, podobno kot v hokeju," je v šali razmišljanja okrog kapetanskega traku končal selektor in se za konec posvetil še februarskemu tekmecu.

Proti BiH bržčas s tremi branilci

"Poglejte seznam - Džeko, Ibišević, Lulić, Pjanić, Misimović, da ne naštevam drugih - to je 'huda' reprezentanca. Ne vem, s kako postavo bodo prišli, ampak tudi če ne bodo kompletni, so ekipa, ki je zame med deset na svetu. Pogledal sem si posnetke, na tekmi z Litvo so zabili tri gole iz štirih strelov v 15 minutah, tako da je kakovost res velika. Vsak bi si želel imeti tako ekipo. Za nas bo to dober test, da vidimo, kje smo. Kljub nekaterim drugačnim mnenjem na papirju mi gotovo nimamo boljše ekipe od BiH, kar pa ne pomeni, da na tekmi ne bo drugače. Sam bom poskusil vse narediti, da bo temu tako," je zaključil Katanec, ki bo v Stožicah bržčas preizkusil tudi sistem s tremi branilci.

Tekma z BiH, ki jo bodo sodili Čehi Peter Kralovec, Martin Wilczek in Antonin Kordula, bo sicer edina pripravljalna tekma pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Naslednji kvalifikacijski obračun bo 22. marca doma z Islandijo.

V prodajo dodaten paket vstopnic

Iz Nogometne zveze Slovenije so sicer dane še sporočili, da bodo zaradi velikega zanimanja v prihodnjih dneh za prijateljsko tekmo proti BiH za vse navijače poskušali zagotoviti še dodatno kvoto vstopnic, ki bodo sproščene v prosto prodajo preko spletne strani www.nzs.si.

Vstopnice, katerih cena je v predprodaji znašala 18 evrov, so bile očitno težko pričakovane, saj so jih v petek v prvih treh urah prodali več kot tri tisoč, od ponedeljka pa je bilo moč dobiti le še vstopnice v družinskem sektorju, so še zapisali na spletni strani NZS.