Kar je Slovenija zapravila v prvem polčasu, je BiH realizirala. Namesto vodstva Slovenije z 1:0, ko je Birsa po globinski podaji Kirma izgubil dvoboj z vratarjem Begovićem iz oči v oči, je BiH v režiji zvezdniškega tria Ibišević (strelec prvega gola z glavo), Pjanić (asistent za prvi gol in strelec drugega gola) in Džeko (podajalec za drugi gol) poskrbela za erupcijo veselja med navijači gostov, ki so si dali duška s petardami, baklami in topovskimi udari. BiH je prebijala Slovenijo skozi sredino, predvsem drugi gol je bil posledica kolektivne napake, saj je bil strelec Pjanić popolnoma sam. V drugem polčasu podoben scenarij. Slovenija je zastreljala pet priložnosti, gostje so iz dveh priložnosti dosegli še tretji gol za visoko zmago.

Katanec se je po tekmi slabe pol ure zadržal v pogovoru z igralci, ki so nato slačilnico zapustili skozi različne izhode, zato novinarji vseh niso niti videli, da bi jih povprašali za mnenje o tekmi. »Zaslužena zmaga BiH. Pokazali so, zakaj jo tako cenim. Iz svojih priložnosti zabijejo gol, mi smo si jih priigrali več, a smo jih zapravljali. Prvi polčas je bil z naše strani zelo soliden. A takšen je pač nogomet. Po igri in pristopu so si fantje zaslužili kakšen gol. Nisem razočaran, ker smo odigrali nekatere dobre stvari, za katere sem jim tudi čestital,« je bil prvi vtis Srečka Katanca, ki je na sestanku igralce opozoril, da je treba prevzemati odgovornost v fazi napada in branjenja. Meni, da so prejeti goli posledica navad, ki jih prinesejo iz klubov. Opozoril jih je, da pri takšnih asih, kot jih ima BiH, morajo nogometaši stati tesno ob napadalcih, ne pa da se obramba povleče nazaj pred vratarja skoraj v petmetrski prostor.

»Vedel sem, da delo na klopi Slovenije ne bo lahko. Moramo biti potrpežljivi in trdo delati. Le s težkimi tekmami bodo igralci spoznali, kako je igrati proti kakovostnim nogometašem, ki jim ne smeš dati niti pol metra prostora. Nič me ni presenetilo. Pozitivno je, da na zboru ni bilo nobenega problema. Na enem treningu in pol sem videl veliko željo, sprejeli so moje ideje. Nisem črnogled,« je bil zgovoren Katanec, ki ni hotel analizirati igre posameznikov.

Katanec se je tudi ozrl k naslednji tekmi z Islandijo 22. marca v Stožicah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo: »Način igranja Islandije bo drugačen kot pri BiH. Ker bo Islandija igrala bolj obrambno, bomo imeli manj priložnosti. Upam, da bodo igralci bolje pripravljeni, kar bodo dosegli le tako, da bodo več igrali v klubih. Pričakujem, da bodo ključni igralci na čelu z Birso imeli več kilometrov v nogah, da ne bodo utrujeni že po pol ure. Ko si utrujen, žoga potuje prepočasi, kar kakovosten tekmec prepozna in te kaznuje. Potrebujemo kakovost, predrznost in sposobnost za reševanje situacij,« je o naslednjih tekmah razmišljal Katanec.

»Previsoka zmaga glede na to, kaj se je dogajalo na igrišču. Pred tekmo sem rekel naj bo 3:3. Mi smo svoj del izpolnili, Slovenija ni zadela, ker smo imeli sijajnega vratarja Begovića. Čeprav smo dosegli tri gole, smo imeli težave v prvem polčasu, še hujše pa v drugem. Če bi Slovenija zadela pri 0:0, bi se lahko dogajalo marsikaj. Zadovoljen sem z resnim pristopom, borbenostjo in učinkovitostjo. Upam, da za Slovenijo še ni vse izgubljeno v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, da ima upanje vsaj za drugo mesto,« je bil jedrnat selektor BiH Safet Sušić.

Ostali zanimivejši izidi prijateljskih obračunov: Ciper – Srbija 1:3, Ukrajina – Norveška 2:0, Islandija – Rusija 0:2, Grčija – Švica 0:0, Albanija – Gruzija 1:2, Španija – Urugvaj 3:1, Turčija – Češka 0:2, Makedonija – Danska 3:0, Anglija – Brazilija 2:1, Nizozemska – Italija 1:1, Švedska – Argentina 2:3, Izrael – Finska 2:1, Južna Koreja – Hrvaška 0:4, Malta – Severna Irska 0:0, Čile – Egipt 2:1.