"Ti dve tekmi morata biti nagrada fantom in vsem, ki so oziroma smo delali za reprezentanco," je na Debelem rtiču dejal Katanec, ki ne pričakuje, da bosta ta obračuna prispevala kaj pomembnega za septembrski začetek kvalifikacij za Euro 2016.

"Bosta pa dober test za to, da vidimo, kaj bomo potrebovali. Gotovo bomo potrebovali organizacijo v igri, vsi bodo morali teči 90 minut. Model igre sloni na igri Atletica iz Madrida. V kakšni meri smo mi sposobni tako odigrati in zraven še 'tepsti' ... No, na teh dveh tekmah ne bomo tepli tekmecev, saj si ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi, denimo, kdo poškodoval Lionela Messija. Atletico pa se prav proti 'top' ekipam, kot je na primer Barcelona, drži načela, da če gre igralec mimo, mora 'ležati'. Tako pač je. Ampak mi tega proti Argentini in Urugvaju ne bomo počeli. Pač, morali bomo biti organizirani v 30 metrih, dati maksimum in videli bomo, kaj bo pokazalo igrišče," pravi selektor, ki načrtuje tudi nekaj manjših eksperimentov.

"Poskušal bom določene igralce dati na druge igralne položaje, ker današnji nogomet zahteva dinamiko, vzdržljivost, hitrost. V tem pogledu mi nismo ravno v redu. Na teh dveh težkih obračunih, kjer se bomo morali verjetno 90 odstotkov časa braniti, potrebujemo nekoga, ki lahko sprinta naprej proti golu in je nevaren. Malo 'bom mutil', kot pravim, upam, da bo to izpadlo dobro," še pravi Katanec, ki ne vidi težav v tem, da sta - predvsem zaradi poškodb - na seznamu za Južno Ameriko zgolj dva napadalca, Roman Bezjak in Milivoje Novaković.

Treba bo skopati bunker in iti vanj

"Na seznamu sta dva napadalca, zraven bi bila še Tim Matavž in Zlatan Ljubijankić. To pa so igralci, ki si zaslužijo biti v reprezentanci. Drugi me niso prepričali. Smo takšni, kot smo. V reprezentanco hočem poklicati tistega, ki si zasluži. Mogoče tudi koga, ki si ne zasluži, ampak v njem vidim vrline, ki jih zahteva današnji nogomet. Je pa tudi na tem seznamu mogoče kdo, ki ima še eno priložnost ali je ne bo imel več. Ker priložnosti igralci ne morejo dobivati v nedogled," meni Katanec, ki se je v svojem slogu tudi malce pošalil, kako bo videti igra Slovenije proti Urugvaju in Argentini.

"Mogoče bomo ti dve tekmi odigrali brez napadalcev. Treba bo skopati bunker in iti vanj. Tako pač je ... Ne, ne hecam se," je dejal Katanec in v resnejšem tonu nadaljeval: "Lahko igramo 90 odstotkov tekme z enim napadalcem in enim igralcem za njim. Ne verjamem, da si katera reprezentanca proti takšnima tekmecema upa igrati z dvema klasičnima napadalcema."

V Južni Ameriki bo težko potegniti nauk za tekme v kvalifikacijah

Katanec se je nato malce konkretneje ozrl še proti kvalifikacijam za EP 2016. "Iz teh dveh tekem v Južni Ameriki bomo težko potegnili kakšen nauk za tekme z Estonijo, Litvo ... Ne verjamem, da bom lahko dobil kakšno informacijo za uvodno tekmo z Estonijo. Bolj pomembno je, da pred njo dobim zdrave in pripravljene vse fante ter da imam pred tekmo težave s tem, koga dati v igro. To bi rad doživel. Ne pa da že vnaprej vem, kdo bo na igrišču. Pa v takih primerih tudi igralci to vedo, saj niso s hruške padli," je zaključil Katanec.