Toda Jan Oblak se pri 21 letih lahko pohvali, da brani za legendarno Benfico iz Lizbone, za katero je pred koncem kariere igral tudi Zlatko Zahovič. Kaj brani, navdušuje, saj je postavil klubski rekord, ko je prvi gol dobil šele po 634 minutah dela na osmi tekmi, na kateri je branil. Z njim v vratih pa Benfica sploh še ni izgubila tekme, odlično ji gre tako v prvenstvu, kjer vodi s sedmimi točkami prednosti pred Sportingom, v ligi Evropa pa je na dobri poti za uvrstitev v polfinale. Nič čudnega, da je vrednost Škofjeločana zrastla in je trenutno ocenjena na štiri milijone evrov.

Slovenski nogomet se v tem trenutku lahko pohvali, da ima najmanj težav prav z nogometnimi vratarji. O Samirju Handanoviću, ki bo julija praznoval 30 let in je na seznamu želja številnih najboljših evropskih klubov, brez njega pa bi Interju v domačem prvenstvu šlo močno za nohte, verjetno ni treba izgubljati besed. Navsezadnje vse pove njegova tržna vrednost – kar 24 milijonov evrov. Med mlade nadarjene vratarje pa sodijo Vid Belec (letnik 1990), ki brani na Portugalskem, Ažbe Jug (1992), ki je pred dvema tednoma debitiral v dresu Bordeauxa, in Aljaž Cotman (1994), ki na svojo priložnost v Mariboru še čaka.

Slovenski selektor Srečko Katanec ima tako sladke skrbi in vrhunskega čuvaja mreže zagotovljenega še za veliko več kot zgolj za naslednja dva ciklusa za nastop na evropskem (Francija 2016) in svetovnem prvenstvu (Rusija 2018). Predvsem pa so fantje porok, da se reprezentanci ne more zgoditi kaj podobnega, kot se je lani na tekmi državnega prvenstva Rudarju iz Velenja. Vratar Alen Pašagić si je nespretno sam zabil tri gole in bil še dolgo v posmeh vseh, ki so si njegove neverjetne napake ogledali v živo ali na spletu.