Študija, ki so jo opravili na univerzi Sunderland in v kateri je sodeloval tudi vodja za športno znanost pri West Bromwich Albionu, Chris Barnes, je pokazala nekatere bistvene spremembe, do katerih je prišlo v nogometni igri v Angliji v zadnjih letih. V raziskavo je bilo zajetih več kot 23 tisoč tekem v zadnjih sedmih sezonah, v njej pa so analizirali igro več kot 1000 nogometašev v angleškem prvenstvu.

Izsledki so pokazali, da se je med sezonama 2006/07 in 2012/13 liga, ki je bila poznana po visokih podajah, preoblikovala v ligo, ki jo odlikujejo natančne podaje, visoka posest žoge in visoka intenzivnost. Krivca za takšno preobrazbo gre bržčas iskati kar pri nogometnem klubu Barceloni in njeni tiki-taki. Po uspehu Kataloncev so namreč številni angleški klubi skušali izpopolniti svojo različico igre, ki temelji na visoki posesti žoge.

Raziskava je med drugim pokazala, da so moštva v sezoni 2012/13 na tekmi naredila za kar 40 odstotkov več podaj na tekmo kot v sezoni 2006/2007. Navkljub visokemu porastu pa je uspešnost podaj s 76 odstotkov v sezoni 2006/07 narasla na le 84 odstotkov v sezoni 2012/13. »Evolucija v igri v primerjavi s sezono 2006/07 in 2012/13 je očitna,« je za tiskovno agencijo Reuters obrazložil Paul Bradley z univerze v Sunderlandu. »Najverjetneje je to posledica razvoja nogometašev na tehničnem, fizičnem in taktičnem področju med njihovo pripravo. Nogometni klubi lahko zaradi tega postavljajo nove mejnike v smislu fizičnih, tehničnih in taktičnih ravni.«

Ker je tekmovalni ritem v premier ligi iz leta v leto bolj zahteven, avtorji upajo, da bo raziskava klubom v prihodnje pomagala tudi pri oblikovanju trening programov. »Obstaja vsesplošno prepričanje, da je premier liga v zadnjih letih postala hitrejša in fizično zahtevnejša. Naša raziskava sedaj ponuja objektivne dokaze za to in hkrati identificira specifična področja, kje se je igra spremenila tako fizično kot tehnično. Izsledki imajo posledično neprecenljivo vrednost za trenerje in kondicijsko osebje,« je za Reuters še ocenil Bradley.