Po 24 letih bo Argentina znova igrala v finalu.

Res je, to je priložnost, ki se nogometašu praviloma ponudi zgolj enkrat v vsej karieri. Vsi v moštvu upamo, da nam bo uspelo zmagati in nastope v Braziliji kronati z naslovom svetovnega prvaka. Navdušeni smo. Imeti priložnost igranja v finalu je nekaj, kar je težko opisati z besedami.

Sedaj je kar težko verjeti, da si je Argentina le s težavo prek kvalifikacij priigrala vstopnico za Brazilijo.

Igralci smo bili v kvalifikacijah zelo kritizirani, toda vedeti je treba, da smo šli skozi proces prenavljanja moštva, za nameček pa smo vse tekme igrali pod izjemnim pritiskom, saj smo se zavedali, da se moramo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Če nas v Braziliji ne bi bilo, bi bila to tragedija za naš nogomet in zveste navijače. Mnogo pikrih besed je letelo na Argentince, ki igramo v evropskih klubih, češ da nimamo želje igrati za reprezentanco. To je seveda velika laž.

Argentina je zadnji naslov osvojila leta 1993, ko je slavila na južnoameriškem prvenstvu.

Zakaj nas toliko časa ni bilo na vrhu, je težko razložiti. Imeli smo dobre reprezentance, toda tekme se pogosto niso razpletale v skladu z našimi željami. Argentinski nogomet je bil v zadnjem času izjemno uspešen v mladinskih kategorijah, a žal ne tudi v članski. Preizkušali smo veliko selektorjev in formacij igre, na žalost pa dolgo nismo bili uspešni.

Nam lahko opišete, kako je igrati pod vodstvom Diega Maradone?

Njegovo sporočilo je bilo vedno preprosto in kar se mi zdi najpomembnejše – reprezentanti smo igrali na enakem položaju kot v klubih. Diego je čustven človek in takšen je bil tudi kot selektor. Sicer pa ga močno spoštujem, je najpomembnejši nogometaš, ki je kadar koli predstavljal Argentino, njegove predstave so več kot zgovorne.

Je zahtevno sestaviti reprezentanco, katere del so nogometaši, ki igrajo v toliko različnih državah?

Seveda selektorju ni lahko, saj smo skupaj vsega 48 ur pred začetkom vsake mednarodne tekme. Mnogo je stvari, ki se jih moramo dogovoriti že prej, saj v kratkem obdobju, ko treniramo skupaj, čudežev ni mogoče narediti. Toda pred svetovnim prvenstvom smo imeli dovolj časa za temeljite priprave, in to se pozna tudi pri naših igrah, saj dobro vemo, po kakšnem sistemu moramo igrati.

Kapetan Argentine je Lionel Messi. Kako gledate nanj?

Nekateri pravijo, da lahko igra le v Barceloni in da na primer na Otoku ne bi mogel igrati. A to je neumnost, Leo lahko igra v vsakem moštvu in proti vsakemu. Tega ne govorim zato, ker je moj prijatelj. Zame je pač najboljši nogometaš, ki sem ga v živo videl, saj sem Maradono v živo doživel zgolj kot selektorja. To, da je Leo najboljši, se strinjajo tudi moji reprezentančni kolegi. Je neverjetno nadarjen. maš