Žalostni takti fada se natanko prilegajo temu, kar so portugalski nogometaši prikazali na tem svetovnem prvenstvu. Visok poraz proti Nemčiji in bleda predstava proti ZDA sta povzročila, da je bilo vzdušje pred včerajšnjim zadnjim krogom v skupini G v deželi, ki jo je nogomet že davno obnorel, precej apatično. Kakšno je razpoloženje med navijači, nam je skušal pojasniti Rodrigo Perdigao. Veliki navijač Porta in portugalske reprezentance, ki živi na Nizozemskem v Rotterdamu, je podobno kot velika večina njegovih rojakov izgubil upanje že pred tekmo z Gano.

»Ali še verjamemo? Ne, ljudje imajo sicer malo upanja, a na Portugalskem nihče ne verjame, da se bomo uvrstili v osmino finala,« je dejal in pristavil, da je bilo pred včerajšnjim zadnjim krogom prevladujoče mnenje, da se bodo Nemci in Američani pogodili za remi, ob katerem bi Portugalska zagotovo izpadla. V najbolj zahodni evropski državi so se v minulih dnevih ukvarjali z napakami trenerja Paula Benta, nogometašev in nogometne zveze. »Ljudje so zelo kritični,« je dodal. Nogometni zvezi in Bentu med drugim očitajo, da so storili napako, ker so na priprave odšli v ZDA, kjer so razmere drugačne kot v Braziliji. »Na časovno razliko so se že lahko prilagodili, a ne tudi na vročino in visoko vlažnost.« Navijači niso navdušeni nad potezo Pepeja, ki je po nepotrebnem dobil rdeči karton na tekmi z Nemčijo, kar je botrovalo k še višjemu porazu, kot bi ga doživeli sicer, na koncu pa je bila zelo pomembna ravno razlika v golih. Val nezadovoljstva se je usul na Benta zaradi izbora nogometašev. Nekateri so nezadovoljni, ker ni poklical Ricarda Quaresme, ki se je pri Portu vrnil v dobro formo, in ker je namesto nogometaša Malage Antuensa v ekipo uvrstil Andreja Almeido. »Te poteze ne razume nihče,« je dejal naš sogovornik.

Kljub številnim kritikam in napakam, ki mu jih očitajo na Portugalskem, je selektor Bento že pred tekmo z Gano rekel, da ne glede na razplet ne bo odstopil. »Če bi imel tako plačo, kot jo ima Bento, bi jaz rekel enako. Če bi imel nekaj dostojanstva, bi odstopil,« je dejal Perdigao. Sicer pa Bentu ne gre na roko tudi to, da Portugalska ni več ekipa, kot je bila nekoč. Zlata generacija se je poslovila pred leti, ostal jim je le še Ronaldo, eden dveh najboljših nogometašev na svetu, in še peščica zares vrhunskih nogometašev (Pepe, Moutinho, Nani, Coentrao), medtem ko ostali ne spadajo na najvišjo raven. Tako je Portugalska realnost precej bolj trpka, kot bi si želeli. »V prihodnjih letih ne bomo več med najboljšimi,« se strinja Rodrigo, ki ga je skupaj z rojaki zaradi nogometa v minulih petnajstih letih prežemalo veliko čustev, večinoma pozitivnih. »Portugalska ima veliko ekonomskih težav, zato je vsak uspeh nogometašev dober, da se ljudje malo razveselijo. Zaradi nogometa smo postali bolj domoljubni, kot smo bili nekoč,« je dejal in prikimal ob trditvi, da tudi na Portugalskem velja, da je nogomet več kot šport. »Nogomet je del socializacije, o njem se pogovarjamo vsak dan,« je pristavil. Kako pomembna je usnjena žoga, je vidno ob velikih uspehih, ko na ulice derejo množice. In tudi včeraj bi, če bi se zgodil čudež, v katerega niso verjeli. »Kaj se bo zgodilo, če nam vendarle uspe? Potem naslednji dan nihče ne bo delal,« je dejal. Delodajalci so lahko ostali mirni, kajti senzacionalnega razpleta ni bilo.

Zato bo lahko Rodrigo z manj stresa užival v zaključku svetovnega prvenstva, za katerega pravi, da je letos izjemno zanimivo, lahko pa bo obujal tudi spomine. Teh je ogromno, kajti bil je na številnih pomembnih tekmah. Svoj ljubljeni Porto je trikrat spremljal celo v finalu evropskih pokalov in se trikrat veselili lovorike (leta 2003 in 2011 evropske lige in leta 2004 lige prvakov). Spominja se tudi najbolj znanega Slovenca na Portugalskem. »Zahović je bil zelo talentiran, imel je odlično levo nogo. Toda potem si je hotel uničiti kariero, saj je odšel k Benfici. Šalo na stran, bil je vrhunski nogometaš. Mislim, da ga imajo vsi navijači Porta v lepem spominu.« V minuli sezoni na Portugalskem blesti drug Slovenec, a očitno v napačnem dresu. »Oblak je grozen nogometaš, a le zato, ker igra za Benfico,« se je zasmejal Rodrigo, nato pa pojasnil, »prijatelji, ki navijajo za Benfico, ga imajo zelo radi. Pravijo, da je ta trenutek najboljši vratar Benfice. Ker sem navijač Porta, ne morem govoriti o nogometašu Benfice, ne glede na to, iz katere države prihaja.« A kljub temu bi bil vesel, če bi Oblak igral za Porto. »Lahko bi igral za Porto, saj je dober igralec, pa še dobro je rivalu vzeti igralce. Upam, da tega ne objavite,« se je zasmejal. Nato pa sklenil: »Če ga poznate, mu recite, naj pride igrat za Porto, ker je to zagotovo najboljši klub na Portugalskem.«