Ker zaradi strogega zakona o spolni segregaciji ne smejo obiskovati športnih prireditev, na katerih nastopajo moški, so se številne Iranke odločile, da odpotujejo v Avstralijo in svoje junake bodrijo na azijskem prvenstvu. Priložnost so mnoge izkoristile tudi za slikanje z iranskimi nogometaši, fotografije pa so nato objavljale na priljubljenih socialnih omrežjih.

Vse skupaj seveda ni ušlo strogim iranskim oblastem. Tako je vodja odbora za moralo pri Iranski nogometni zvezi, Ali Akbar Mohamedzade, nogometašem že izdal opozorilo, naj tega ne počno, v nasprotnem primeru jim ob vrnitvi v domovino preti kazen.

»Igralci ne smejo pozirati z navijačicami. Ženske lahko fotografije izkoristijo za politično odkupnino proti naši državi ali pa igralce tožijo zaradi nadlegovanja. Če se nogometaši ne bodo ravnali po naših jasnih navodilih, nam ne bo ostalo drugega, kot da z njimi obračunamo,« je zagrozil Mohamedzade.

Številni Iranci so sicer zgroženi nad »nedostojnim« obnašanjem njihovih navijačic v Avstraliji kot tudi njihovim načinom oblačenja, zato iranski mediji fotografije Irank na tribuni celo cenzurirajo. Kočljivi temi se sicer zaenkrat uspešno izogiba Portugalec na klopi Irana Carlos Quieroz, ki na vprašanja na temo iranskih navijačic odgovarja izključno s stavkom: »Ne želim komentirati.«

Ob tem velja dodati, da gre v večini primerov za avstralske navijačice iranskih korenin. V deželi tam spodaj namreč živi in dela približno 70 tisoč Irancev.