Inter je po dolgih letih sivega povprečja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in v začetku novega nato leta 2006 prekinil črno in začel zmagovito serijo, saj je bil do leta 2010 nato petkrat zapored italijanski prvak, uspehe pa je kronal še z zmago v ligi prvakov. A po odhodu Mourinha so se rezultati hitro začeli slabšati in črno-modri so znova tam, kjer so bili pred uspešnim petletnim obdobjem. V serie A so leta 2011 končali na drugem mestu, 2012 že na šestem, lani pa celo na devetem, tudi letos pa se bo moral Inter zelo potruditi, da ne bo še tretjo sezono zapored v prvenstvu ostal brez uvrstitve na mesta, ki neposredno vodijo v evropske pokale.

Navijači Interja upajo, da bo boljše čase prinesla nedavna menjava lastnika in predsednika kluba, kar je po novem postal bogati Indonezijec Erick Trohir. A slednji opozarja, da se ne bo brezglavo spustil v nakupe okrepitev, saj želi najprej znižati stroške in poslovanje kluba prilagoditi zahtevam Uefinega finančnega fair-playja, nato pa naj bi se začela prenova igralskega kadra. Zato v zimskem prestopnem roku Milančani verjetno ne bodo prav dosti kupovali, kvečjemu se bodo od kakšnega igralca še poslovili. Najbližje odhodu je Fredy Guarin, ki ga želita Manchester United in Juventus.

Je pa Trohir že dal vedeti, da bo poleti klub zapustilo precej igralcev, ki so v zadnjih letih pri Interju igrali vidne vloge, ker pa se jim po sezoni pogodbe iztečejo, se jim bodo v klubu zahvalili za sodelovanje. Na ta način naj bi Inter privarčeval več kot 20 milijonov evrov na leto.

Milanski klub bodo morali poleti zapustiti Diego Milito, Walter Samuel in Christian Chivu, gre večinoma za veterane, ki so v preteklosti nosili igro Interja, poleg njih pa se bo Trohir zahvalil za sodelovanje tudi tretjemu vratarju Luci Castellazziju, Macdonaldu Marigi in Gabyju Mudingayiju, ki se mu prav tako zdijo odvečni.

Bosta Zanetti in Cambiasso od poletja Interjeva funkcionarja?

Ni pa še jasno, kakšna usoda bo doletela argentinski legendi kluba, 40-letnega Javierja Zanettija in 33-letnega Estebana Cambiassa, ki imata prav tako pogodbo le še do konca sezone. Oba se bosta v bližnji prihodnosti sestala s Trohirjem, da se bodo pogovorili o nadaljnjem sodelovanju. Pri obeh prav tako obstaja možnost, da ju v prihodnji sezoni ne bo več v moštvu Interja, a glede na njune zasluge v preteklosti, bi ju v klub radi zadržali in jima ponudili mesto na raznih funkcionarskih položajih.

»Že skoraj 20 let sem član Interja in tu sem doživel že marsikaj. Sem zelo ponosen, da še vedno pripadam temu fantastičnemu klubu, ki mi je v življenju dal vse. Moj odnos z Itnerjem bi vsekakor lahko označil za večno ljubezen. Takšna so resnično moja čustva do tega izjemnega kluba, družine Moratti in vseh Interjevih navijačev. Začelo se je kot ljubezen na prvi pogled, občutki ljubezni pa so bili z vsakim dnem le še močnejši. Zelo veliko mi pomeni, da so mi v klubu izkazali toliko spoštovanja, zato bi rad pri Interju ostal tudi po moji igralski upokojitvi. Ena stvar je jasna: vedno želim služiti in biti na voljo temu klubu,« pa je danes v pogovoru za Fifino stran o navezanosti na Inter povedal Zanetti, ki je v milanski klub prišel leta 1994, zanj pa je odigral več kot 800 tekem.