Slovenske nogometne reprezentance so sklenile nastope v letu 2014. V središču zanimanja je članska reprezentanca A, a njena dolgoročna prihodnost je v tesni povezavi z delom v mlajših selekcijah od 15 do 21 let. Potem ko je članska reprezentanca v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji osvojila načrtovanih šest točk, je selektor Srečko Katanec po zadnji prijateljski tekmi s Kolumbijo namignil, da bi lahko tudi zapustil slovensko klop. Moti ga marsikaj, kar se dogaja okrog izbrane vrste in v njenem zakulisju. Potem ko je bilo takoj po zadnji tekmi z vsakim dnem več možnosti, da Katanec pomaha Sloveniji v slovo, so si vpletene strani očitno vzele čas za razmislek in pogovor do konca prihodnjega tedna. Tedaj bo znanega več, kakšno bo (ne)sodelovanje Katanca s predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksandrom Čeferinom, generalnim sekretarjem Aleše Zavrlom in preostalimi.

Medtem ko je reprezentanca A povsem v igri za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji 2016, mlajše selekcije v letu 2014 niso bile tako uspešne. Reprezentanca do 21 let se ni uvrstila v dodatne kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto. Selekcija do 19 let (selektor Primož Gliha) je obtičala že na prvi oviri z le eno osvojeno točko in zadnjim mestom v kvalifikacijski skupini, čeprav je imela na uvodni tekmi s Slovaško 80 minut igralca več. Reprezentanca do 17 let (selektor Igor Benedejčič) je izpolnila pričakovanja z uvrstitvijo v drugi del kvalifikacij, ki bodo prihodnje leto.

»Reprezentanca do 17 let je pokazala največji napredek med vsemi selekcijami. Ker z njo sistematično delamo že od začetka selekcioniranja, so dosežki zelo stabilni in ni velikih nihanj. Največja odlika je, da so igralci mentalno zelo močni, zato se dobro znajdejo v stresnih situacijah. Pri selekciji do 19 let ni bilo pričakovanega dosežka glede na to, da je imela možnosti za preboj v drugi del izločilnih bojev. Minimalni cilj NZS je, da se vsako leto vsaj ena selekcija uvrsti v drugi del kvalifikacij,« je letošnji učinek ocenil direktor slovenskih nogometnih reprezentanc Milan Miklavič, čigar pristojnosti se končajo pri ekipi do 21 let. Miklavič skupaj z vodjo tehničnega sektorja NZS Matjažem Jakličem predlaga selektorje, ki jih (soglasno) potrjuje izvršni odbor NZS.

Potem ko je selektor reprezentance do 21 let Tomaž Kavčič odšel v novo službo na Kitajsko, je ekipo na zadnjih dveh tekmah v kvalifikacijah vodil njegov pomočnik Robert Englaro. Čeprav je visoko porazil Andoro in Estonijo in so igralci po zadnji tekmi zahtevali, da Englaro ostane na čelu upov, zanj ni bilo prostora v novi razporeditvi vlog za leto 2015. Miklavič trdi, da o željah igralcev glede Englara ne ve nič. Kot vse kaže, pa Englaro ne bo ostal brez dela, ampak odhaja na Kitajsko kot pomočnik Kavčiču.

V javnosti je največ polemik vzbudilo imenovanje Glihe za selekciji do 20 in 21 let, čeprav je bil v dosedanjih kvalifikacijah v vlogi selektorja neuspešen z reprezentancama do 17 in 19 let. »Uspešnost selektorja v mlajših selekcijah je odvisna od veliko dejavnikov. Pomembna je kontinuiteta dela. Gliho sem predlagal, ker ima izkušnje v delu s starejšimi igralci, saj je vodil članske ekipe, manj pa je delal z mlajšimi. Imel bo veliko lažje delo z upi do 21 let, kot ga je imel z mlajšimi selekcijami. Sistem dela je takšen, da se tudi selektorji skupaj z igralci selijo v višjo starostno kategorijo, torej gredo naprej z generacijo, ki jo vodijo. Osnovni pogoj za selektorja je, da je pripravljen sodelovati s selektorji preostalih reprezentanc. S tem so prehodi med reprezentancami manj boleči. Eden največjih problemov, s katerim sem se soočal v preteklosti, je bilo povezovanje selektorjev,« je odločitev pojasnil Miklavič.

Pri vprašanju, kaj meni o tem, da je bil v reprezentanci do 19 let tudi sin selektorja Primoža Glihe, je odločno zavrnil namigovanja o klientelizmu: »Fantu se dela krivica, če se ga označi, da je v reprezentanci le zaradi očeta. Ni nič slabši od drugih, ampak je v zadnjem času napredoval. Ne smemo gledati trenutnega stanja igralca, ampak to, kakšna je njegova perspektiva.«

Reprezentanca do 21 let se bo oblikovala na novo. Po kvalifikacijah ni izkoristila mednarodnih terminov v oktobru in novembru za prijateljske tekme in s tem možnosti za selekcijo ter uigravanje za nov kvalifikacijski cikel. Na NZS trdijo, da je neigranje tekme v oktobru in novembru v skladu z letnim načrtom dela reprezentanc. Medtem krožijo neuradne informacije, da so se za prijateljsko tekmo s slovenskimi upi zanimali Portugalci. Gliha, ki je imel v pozno jesen še selektorske obveznosti z ekipo do 19 let, naj bi predlagal, da bi kandidati za reprezentanco, če ni mednarodnega nasprotnika, tekmo odigrali med seboj, kar naj bi olajšalo selekcijo. Stališče NZS je, da se bodo začeli dogovarjati za prijateljske tekme, ko bo znan žreb za nov kvalifikacijski cikel.