Hrvati in Kamerunci so bili pod velikim pritiskom. Zavedali so se, da kdor izgubi, zapušča Brazilijo po skupinskem delu. Mnogi so namigovali, da bo velika vlažnost v Manausu šla na roko Kameruncem, a so ti pokazali precej premalo, da bi lahko računali na ohranitev upanja po napredovanju.

Hrvati so z zadetkoma na začetku vsakega izmed polčasov (vse skupaj pa še oplemenitili) stvari postavili na pričakovano mesto, za nameček so jim afriški nogometaši "pomagali" še z izključitvijo še v prvem delu igre. Hrvati tako ostajajo v igri in bodo odločilno tekmo igrali z Mehiko, Kamerunci pa bodo proti Braziliji igrali zgolj za formalnost.

Olić že v 11. minuti načel kamerunsko mrežo

Potem ko so Kamerunci malce podjetneje začeli tekmo, so Hrvati že v 11. minuti povedli. V kazenskem prostoru je Mario Mandžukić, ki se je po kazni vrnil v hrvaško vrsto, podal na desno do Ivana Perišića, ta pa na drugo stran, kjer se je dobro znašel Ivica Olić. Hrvati so se poslej trudili pritiskati, prek Perišića zapravili še eno priložnost v 17. minuti, a bili neuspešni.

Bolj ko se je polčas bližal koncu, bolj so na terenu prevladovali afriški predstavniki, ki zaradi težav s kolenom niso mogli računati na kapetana Samuela Eto'oja. Če so dotlej še lahko računali na kakšno točko, pa so od 40. minute naprej izgubili precej možnosti za uspeh. Alexandre Song si je namreč privoščil veliko neumnost, pred očmi izkušenega portugalskega sodnika Pedra Proence je v hrbet udaril Mandžukića in dobil rdeči karton.

Perišić na začetku drugega polčasa razbremenil Hrvate

Številčno prednost so Hrvati unovčili že v uvodu drugega polčasa, ko je Perišić po dolgem prodoru po levi strani prišel v kazenski prostor in z diagonalnim strelom matiral Charlesa Itandjeja. Le dve minuti pozneje je sam pred kamerunskega vratarja prišel Mandžukić, a žogo poslal malo mimo vrat.

Piko na i z dvema goloma postavil Mandžukić

Hrvati so kljub zanesljivemu vodstvu pritiskali in v 63. minuti še povišali prednost. Po kotu Danijela Pranjića z leve strani je v kazenskem prostoru najvišje skočil Mandžukić in z glavo zabil za 3:0. Isti igralec je dobrih deset minut pozneje zadel za 4:0, potem ko je Mateo Kovačić podal do Eduarda, ta je streljal, Mandžukić pa odbitek pospravil v mrežo.

V 88. minuti je Ivan Rakitić zapravil še eno izjemno priložnost za 5:0, na drugi strani pa je malce pozneje Pierre Webo streljal z glavo, Stipe Pletikosa pa je izvrstno posredoval.