Hrvaška reprezentanca bo na jutrišnji gala otvoritvi svetovnega prvenstva v nogometu v središču pozornosti. V Sao Paulu bo stopila na veliki oder, ko bo ob 22. uri odprla mundial proti gostiteljem Brazilcem. Boljše reklame si naša južna soseda ne bi mogla želeti niti v najlepših sanjah, saj bo tekmo podrobno spremljal ves svet. Breme favorita je izrazito na plečih Brazilije, za Hrvaško pa bo zelo pomembno, kakšen vtis bo pustila. Morebiten neodločen izid bi bil prava senzacija, ki bi povišala apetite hrvaške javnosti.

Šuker: Ta generacija je boljša od naše

Od začetka priprav je na Hrvaškem vse podrejeno nogometnemu plesu najboljših 32 moštev na svetu. Reprezentanca ima popoln mir, za kar je poskrbel priljubljeni selektor Niko Kovač, ki so ga mediji oboževali že v času njegove uspešne igralske kariere. Kovač je imel privilegij voditi reprezentanco kot kapetan že pred osmimi leti, ko sta se Hrvaška in Brazilija v njegovem rojstnem kraju Berlinu prvič srečali na velikem tekmovanju, zdaj pa bo varovancem poveljeval s klopi. V zadnjem mesecu so mu skrbi povzročale predvsem poškodbe. Niko Kranjčar in Milan Badelj sta morala ostati v domovini, nazadnje jo je skupil še Danijel Pranjić. Že dlje časa je znano, da bo moral tekmovanje zaradi ustaških vzklikov na zagrebškem Maksimiru izpustiti Josip Šimunić, zaradi rdečega kartona na kvalifikacijski tekmi proti Islandiji pa bo na uverturi z Brazilijo manjkal Mario Mandžukić.

Davor Šuker, ki je danes predsednik hrvaške zveze, leta 1998 pa je bil s šestimi goli ključna figura pri osvojitvi bronaste kolajne na prvenstvu v Franciji, je prepričan, da je sedanja generacija boljša od tiste nepozabne iz konca tisočletja, v kateri so bili še Zvone Boban, Robert Prosinečki, Dražen Ladić, Robert Jarni in drugi. Kljub temu pa bo morala Hrvaška pokazati veliko, da bo izpolnila osnovni cilj in se uvrstila v izločilne boje. Šele tekmi proti Kamerunu in Mehiki bosta razkrili pravo vrednost zasedbe Nika Kovača in odločali o položaju v skupini A. Mediji poročajo, da med igralci vlada prijateljsko vzdušje in da v času priprav ni bilo incidentov. Ko se je reprezentanca pripravljala v avstrijskem Bad Tatzmannsdorfu, so novinarji na vseh treningih zabeležili le eno psovko in pisali o »spoštljivem odnosu spodobnih dečkov znotraj moštva«. Veliko zanimanja širše javnosti je pritegnil tudi moment, ko so se igralci na zelenici postavili v vrsto in vadili besedilo »Lijepe naše«, kar je še dodatno razplamtelo že tako močna domovinska čustva med zapriseženimi Hrvati.

Na el clasicu prvič Hrvat proti Hrvatu

Zvezdniški trio hrvaške reprezentance sestavljajo Luka Modrić, Mario Mandžukić in Ivan Rakitić. Prvemu je uspela izjemna sezona pri Realu, ki jo je kronal z desetim evropskim naslovom za madridski klub, drugi bi se lahko kaj kmalu preselil v špansko prestolnico, potem ko je nezadovoljen s filozofijo Pepa Guardiole zapustil Bayern, tretji pa si je lahko oddahnil, ko je nedavno podpisal za Barcelono in si rešil klubski status. Rakitić je bil velika tarča novega trenerja Blaugrane Luisa Enriqueja, zato je zelo verjetno, da se bosta na naslednjem el clasicu prvič v zgodovini iz oči v oči srečala z najboljšim prijateljem Modrićem. To bi bil sploh prvi interni dvoboj hrvaških nogometašev na tekmi vseh tekem, čeprav so za Real in Barcelono svoj čas že igrali Prosinečki, Jarni, Šuker, Jovićević in Vučević.

No, prav posebno izkušnjo na premieri z gostiteljico prvenstva pa bosta doživela v Braziliji rojena naturalizirana Hrvata Eduardo da Silva in Sammir. Eduardo se je do svojega šestnajstega leta kalil v domovini, potem ga je pot zanesla na Hrvaško. Na prizorišču svetovnega prvenstva ima vso družino in prijatelje iz otroštva. Kot je dejal, jih ni vprašal, za koga bodo navijali, je pa pogumno zatrdil, da lahko Hrvaška ujame Brazilijo na krivi nogi: »Zakaj ne bi zmagali? Povem vam, da Braziliji zagotovo ne bo lahko. Če ne bodo hitro povedli, bodo živčni, mi pa smo povsem brez pritiska.« A če gre verjeti tridesetletni želvi Cabecao, ki je še ena v vrsti preroških živali na velikih tekmovanjih, bo zmagala Brazilija. Cabecao je namreč v svojem bazenu raje snedla plen, ki je plaval pod zastavo petkratnih svetovnih prvakov.