Sojenje je v preteklih dneh dobilo dramatičen zasuk, saj je moral Höness sprva na sodišče zaradi davčne utaje 3,5 milijona evrov, ki pa se je v torek dvignila na 27,2 milijona, s čimer se je strinjala tudi obramba. Sodnik Rupert Heindl pa je ob tem poudaril, da bo v razsodbi upošteval nove številke in ne starih, ki jih je sprva očitalo tožilstvo.

Kot pravijo strokovnjaki, je Höness zdaj na tem, da ga čaka dolga zaporna kazen, a mora sodišče za takšno odločitev ugotoviti posebej hud primer utaje davkov. Obramba računa, da bo sodišče upoštevalo predvsem dejstvo, da je Höness 17. januarja sam prijavil utajo davkov in da bo kazen zaradi tega milejša. Računajo na pogojno kazen. Tožilstvo na drugi strani pa poudarja, da je Höness pri prijavi razkril le delček svoje krivde.

Kako dolgo bo še predsednik Bayerna?

V Nemčiji pa so medtem vse glasnejše tudi zahteve po odstopu 62-letnega Hönessa s predsedniškega mesta v Bayernu. Raziskava javnega mnenja je pokazala, da sta dve tretjini Nemcev za takojšnji odstop, na Bavarskem pa je odstotek nižji, a tudi tam je 56 odstotkov vprašanih mnenja, da predsedniške funkcije ne sme več opravljati. Pozivi k odstopu so se pojavili tudi s strani nekaterih politikov in gospodarstvenikov. V vodstvu kluba bodo počakali na odločitev sodišča.

Anketa je pokazala tudi, da skoraj 60 odstotkov vprašanih meni, da bo Hönnes dobil milejšo kazen zaradi svoje prepoznavnosti, večina Nemcev pa je tudi za strožje kazni pri utaji davkov.