Zelo težko je bilo uskladiti urnike z nogometaši, ki so ragbiste vedno obtoževali, da preveč poškodujejo igrišče,« je eden od stavkov iz knjige Športni klub Hermes, Železničarsko športno društvo – 90 let, avtorjev Ive Sabola, Janeza Virka in Milorada Orelja. Predstavitev knjige se je zgodila minuli petek v Orient Expressu in bila kakopak tudi zbor starih šampionov oziroma mestnih »športistov« iz tako imenovane boljše preteklosti. Na primer gospod Marko Račič, ki je davnega leta 1941 tekel 11,4 na 100 m.

Knjiga popisuje zgodovino leta 1919 začetega kluba Hermes in pazljivejši bralec lahko zazna, da letos pač ne moremo praznovati 90, temveč kvečjemu 95 let. Knjiga z zamikom torej, a ji tega ne gre zameriti. Zgodovinopisje, sploh pa športno, je dobrodošlo. Gre za vedno ugodno branje, sploh za ljudi, ki se opisovanih časov še spomnijo, še pomembnejši moment pa je, da se zadeve precizirajo. Kajti turbo potreba po iskanju korenin, ki je v zadnjih letih sploh narasla, je navrgla tudi nadvse diskutabilne trditve. Kot na primer letnico 1911 v grbu nogometnega kluba Olimpija, čeprav se dejansko ime nogometnega kluba Olimpija začne pojavljati šele leta 1961. SK Hermes oziroma ŽŠD Ljubljana je »najstarejše športno« (ne telovadno) društvo v Ljubljani, ki deluje neprekinjeno na isti lokaciji, in stadion Ljubljane najstarejša lokacija, kjer se v Ljubljani igra nogomet. Podoben športno kultni prostor, kakršen je v Zagrebu Šalata.

Hermes je bilo obče športno društvo. Ki je, kot že rečeno, vključevalo tudi ragbiste. Ti so v eni svojih izrazitejših faz v sedemdesetih nosili ime Koloys Ljubljana. Po žvečilnih gumijih istega imena, zaradi česar so jih v slovenskem tisku imenovali »žvečkarji«, v Sportskih novostih pa »žvake«. Slavo jim je prinesla TV-reklama z ragbistom, kar je ena najstarejših slovenskih reklam iz podzavesti. In ja, prekleto, veliko vprašanje je, ali kje ali pri kom obstaja še kak dres Koloysa. Tisti s črtami. Osebek (eventualni gospodič ali gospodična), ki bi mu uspelo zapleniti svojemu dedku te vrste rariteto, bi si brezprizivno priboril vodilno mesto na mestni hipster modni lestvici.