»Sistem igre, ki ga uporablja Barcelona, ljudje pogosto vidijo za zakompliciranega, čeprav je pravzaprav čisto preprost. Gre za zamisel: 'Imamo žogo, sedaj pa si jo čim več podajajmo med seboj in jo poskušajmo imeti čim dlje v posesti, ob tem pa poskušajmo zabiti še gol.' Tega se bom držal tudi v prihodnje, saj je napad po mojem mnenju najboljši način igre. Treba je čim prej priti do žoge, nato pa jo podati nekomu v enakem dresu in kreniti proti golu nasprotnika,« je pred dnevi svojo filozofijo predstavil Guardiola, ki takrat uradno še ni imel kluba.

Včeraj je postalo jasno, da bo poleti sedel na klop Bayerna, kjer bo čim prej poskušal vpeljati »Barcelonin« način igre, za katerega je prepričan, da je najboljši. »Tega sem se naučil in nato poskušal to prenesti igralcem, ki sem jih vodil. Jasno je, da ko zamenjaš klub, poskušaš tudi v novem okolju vpeljati sistem, ki je po tvojem mnenju najboljši. Tudi moj Bayern bo igral moštveno in vedno stremel k zmagi. Vem, katere igralce bom imel na voljo in kako jih bom izkoristil, da bo moštvo prišlo do čim boljših rezultatov,« je danes o prihodnjem delu že razmišljal Guardiola, ki si je po razhodu z Barcelono vzel leto odmora, a že po polovici leta je začel pogrešati nogomet.

»Pripravljen sem na novo poglavje v svoji karieri. Vzel sem si odmor in si napolnil baterije, a sedaj lahko že rečem, da mi manjka nogomet. Pogrešam razmišljanje o nasprotniku in taktiki, s katero ga boš premagal, ter iskanje malih posebnosti svojih igralcev, ki ti bodo pomagale do zmage. To so tudi razlogi, zaradi katerih sem v tem športu. Ponosen sem na vse, kar sem dosegel v Barceloni, sedaj pa se nadejam, da mi bo uspelo kaj podobnega tudi pri Bayernu. Imam podporo navijačev, uprave in verjamem, da tudi igralcev,« je še dodal Guardiola.

Schusterja skrbi vpliv Bayernovih legend

Prihod Guardiole k Bayernu pozdravlja tudi legendarni nizozemski trener Louis van Gaal, ki je v svoji karieri že vodil Barcelono in Bayern. »Guardiola je odličen trener in vesel sem, da se je vrnil. Njegov prihod k Bayernu je odlična stvar za nemški nogomet.«

Da bo z njegovim prihodom pridobil predvsem nemški nogomet, meni tudi Bernd Schuster, nekdanji igralec Barcelone in Reala, slednjega pa je kasneje tudi treniral. »To, da Guardiola prevzema vodenje Bayerna, je odlična novica za Nemčijo.«

Vidi pa Schuster en možen problem, na katerega bo Španec naletel v Münchnu. »Guardiola bi utegnil imeti težave le z ljudmi na visokih položajih v klubu. Govorim o športnem direktorju Matthiasu Sammerju, predsedniku kluba Uliju Hoenessu in podpredsedniku ter izvršnemu direktorjuKarl-Heinzu Rummeniggeju, da častnega predsednika Franza Beckenbauerja niti ne omenjam. Guardiola bo težko ugajal vsem, saj imajo na nogomet svoje poglede, ki se bodo kdaj tudi razlikovali od njegovega. Bayern je zelo zahteven klub, a hkrati tudi zelo dobro skrbi za svoje igralce in trenerje,« je zaključil Schuster.

Postal bo najbolje plačani trener

Guardiola naj bi pri Bayernu zaslužil 17 milijonov evrov na leto, s čimer bo na lestvici trenerskih zaslužkarjev prehitel velikega rivala Joseja Mourinha, ki pri Realu na leto zasluži 15,3 milijonov evrov. Sledijo jima Carlo Ancelotti (13,5), Marcelo Loppi (10) in Alex Ferguson (9,4).

A denar bojda ni bil odločilnega pomena pri izbiri novega kluba. izvršni direktor bavarskega velikana Rummenigge je prepričan, da je strokovnjaka v München privabil ambiciozen projekt. Rummenigge je tudi povedal, da bo Guardiola, ki so ga v svojih vrstah želeli pri Chelseaju, Manchester Cityju in Paris St. Germainu, še nekaj časa preživel v New Yorku, kjer se že intenzivno uči nemškega jezika, v München pa se še nekaj časa ne bo preselil.