Čeprav se zdi, da je epidemija smrtonosne hemoragične mrzlice na črni celini zajezena, v Ekvatorialni Gvineji v času afriškega prvenstva veljajo poostreni zdravstveni ukrepi. Organizatorji tako pred vsako tekmo med navijači iščejo morebitne znake okužbe, kar je bil tudi glavni razlog, da se je nedeljska tekma med Zambijo in Kongom (1:1) začela z zamudo.

»Ko smo se odločili, da gostimo prvenstvo, smo poostrili ukrepe. Tako lahko sedaj trdimo, da imamo vse pod nadzorom. Glede tega smo ponosni in pomirjeni in razmišljamo le o nogometu,« je dejal predsednik tamkajšnje nogometne zveze Andres Jorge Mbombio.

Kot poroča BBC, si morajo navijači pred vstopom na stadion med drugim razkužiti roke z antibakterijskim gelom, kar pa je le eden izmed ukrepov, zaradi katerih pred tekmami na prvenstvu pride do zamud in dolgih čakalnih vrst. Kljub temu Mbomo upa, da ebola ne bo zasenčila turnirja in da se bo javnost osredotočila zlasti na dogodke na igrišču.

»Vsi so dejali, da ebola predstavlja veliko grožnjo tekmovanju. To je res. Bilo je tvegano, vendar smo uspeli ohraniti vse pod nadzorom. Imamo možnost, da uživamo v nogometu, na vse težave povezane z boleznijo pa moramo pozabiti,« je še pristavil Mbomo.