Do četrtfinala svetovnega prvenstva so nogometaši v Braziliji zabili 154 golov, s čimer so že presegli skupno vsoto zadetkov s svetovnega prvenstva pred štirimi leti. V resni nevarnosti je tudi absolutni rekord, ki ga s 171 goli drži svetovno prvenstvo iz leta 1998 v Franciji. Toda kljub dobri učinkovitosti nogometašev v polju, blestijo predvsem vratarji. Na 56 tekmah, ki so bile odigrane do zdaj, so bili vratarji za najboljšega igralca izbrani na kar desetih obračunih.

Najboljšo predstavo je v osmini finala uprizoril vratar Združenih držav Amerike Tim Howard, ki je proti Belgiji zbral kar 16 parad in je najbolj pripomogel, da ZDA niso doživele visokega poraza. S tem dosežkom je postavil nov rekord svetovnih prvenstev. V osmini finala so blesteli tudi ostali čuvaji mreže, saj je bil vratar za najboljšega posameznika izbran na kar petih dvobojih. Poleg Howarda je to uspelo še Juliu Cesarju (Brazilija), Raisu M’Bolhiju (Alžirija), Keylorju Navasu (Kostarika) in Guillermu Ochoi (Mehika).

Mnogi med njimi so blesteli tudi v skupinskem delu. Predvsem Mehičan Ochoa je z izjemnimi paradami opozoril nase proti Braziliji (0:0). Podobno velja za Navasa pri Kostariki, ki na svetovnem prvenstvu le nadaljuje s formo, ki jo je v zadnjih dveh sezonah kazal v španski ligi pri Levanteju. Na njegovo smolo ima Levante še vedno precej slabo obrambo, zato Navas kljub številnim izrednim posredovanjem dobi kar nekaj zadetkov (skupno v španski ligi 43 prejetih golov na 38 tekmah). V Braziliji je Navas prejel dva gola na štirih dvobojih, pri čemer je imel 87,5-odstotno uspešnost. Boljšo razmerje med streli in obrambami ima le kolumbijski vratar David Ospina (90-odstotno), toda Navas je imel nasproti zahtevnejše tekmece, saj se je Kostarika pomerila z Urugvajem, Italijo in Anglijo. In proti tem nasprotnikom je Kostarika v skupini prejela zgolj zadetek iz enajstmetrovke proti Urugvajcem.

Med vratarji, ki še niso dobili nagrade za najboljšega igralca tekme, sta vrhunska predvsem Belgijec Thibaut Courtois in Nemec Manuel Neuer. Prvi je vedno na pravem mestu in ogromno naredi že s pravilnim postavljanjem, zato tekmeci v strahu streljajo mimo vrat, drugi pa ves čas spremlja igro in s pravočasnim posredovanjem (kot libero) hitro odpravi nevarnost in odbije žogo. Na štirih dozdajšnjih tekmah je tako Neuer kar 21-krat posredoval zunaj svojega kazenskega prostora.

Toda tudi v Braziliji se je dogodilo nekaj velikih vratarskih napak. Najbolj črn večer je imel sloviti Iker Casillas, ki je v svojo špansko mrežo proti Nizozemski prejel kar pet zadetkov, od tega je bil sam glavni krivec vsaj pri dveh. Veliko nerodnost si je na partiji proti Južni Koreji privoščil tudi ruski vratar Igor Akinfejev. Med reprezentancami, ki so še v igri za naslov svetovnega prvaka, pa najmanj zanesljivosti zagotavljata Sergio Romero (Argentina) in Jasper Cillessen (Nizozemska).