Kako je igrati nogomet v deželi svetovnih prvakov? Ali občutite kakšno spremembo, potem ko je Elf pokoril nogometni svet?

Zame se ni veliko spremenilo. V čast mi je igrati v izjemno kakovostni nemški ligi. Prestižna lovorika je le dodaten plus za ves nemški klubski in reprezentančni nogomet. Z naslovom prvaka je bundesliga potrdila sloves najboljše lige na svetu. Še danes je čutiti evforijo po naslovu svetovnega prvaka. Zlasti tisti igralci, ki so bili v zmagoviti ekipi, imajo dosežku primeren status in veljavo.

Ali ste kot kapetan Kölna zadovoljni s startom v sezono po vrnitvi v prvo ligo?

Zelo sem zadovoljen s štirimi točkami iz dveh tekem. Lahko bi bilo tudi bolje, saj smo v prvem krogu doma remizirali s Hamburgom. A vse smo nadoknadili z zmago v Stuttgartu, kjer je tradicija očitno na naši strani. Köln na gostovanju v Stuttgartu ni izgubil že 20 let. Upam, da bomo obdržali sloves ekipe, ki je zelo uspešna na gostovanjih.

Kakšni so tekmovalni cilji v letošnji sezoni?

Najprej obstanek v ligi. Bomo videli, kaj bo prinesla sezona. Gremo z tekme v tekmo.

Torej je lepo biti kapetan Kölna?

Ko so uspehi, je to vedno prijetno. Čeprav je Köln zadnja leta nihal in igral dve sezoni v drugi ligi, je bil vedno velik klub in po številnih kriterijih med desetimi najboljšimi v Nemčiji. Ne glede na dosežke imamo ene najbolj zvestih navijačev v Nemčiji. V drugi ligi je bilo na tekmah doma po 50.000 gledalcev, na gostovanjih pa med 5000 in 10.000.

V vlogi desnega bočnega igralca ste eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov. Vaš pogled na nov kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji.

Pomembna je že prva tekma v ponedeljek z Estonijo v Talinu. Sanjski start bi bila zmaga, a najbolj pomembno je ostati neporažen. Tudi remi ni slab izkupiček. To smo občutili v zadnjih dveh kvalifikacijah, ko bi že z remijema doma proti Estoniji in Islandiji igrali vsaj dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini oziroma svetovno prvenstvo v Braziliji. V tistem trenutku se tega nismo zavedali. Moraš biti pameten, kajti dobrodošla je tudi točka, ker tedaj tudi tekmec ne dobi treh, ampak le eno.

Estonija je za Slovenijo neugoden tekmec. V Talinu ste jo leta 2010 z veliko težavami premagali z 1:0, v Ljubljani ste septembra 2011 izgubili z 1:2.

So izjemno neugoden tekmec, ki je dobro organiziran in igra čvrsto. Le redki so Estonijo v istih kvalifikacijah premagali v gosteh in doma. Z njimi imamo še nekaj neporavnanih računov iz Stožic. To je bil poraz, ki si ga ne smeš privoščiti, če imaš velike cilje. Ker smo si ga privoščili, se nismo uvrstili na veliko tekmovanje. Upam, da v novih kvalifikacijah ne bomo naredili takšne napake. Točke bomo seštevali na koncu. Šli bomo od tekme do tekme. Če bo start dober, bo nadaljevanje precej lažje. Ker ni veliko tekem, je vsaka tekma pomembna in s tem tudi osvojena točka.

V letošnjem letu boste igrali v kvalifikacijah štiri tekme. Kar trikrat boste gostovali, pri Estoniji, Litvi in Angliji, doma boste gostili le Švico.

Vsako gostovanje bo zahtevno. Estonija in Litva bosta še težji zalogaj, saj so vse reprezentance na začetku kvalifikacijskega ciklusa polne elana in izjemno motivirane. Kdor bo proti Estoniji in Litvi osvojil vseh 12 točk, bo na dobri poti k neposredni uvrstitvi na zaključni turnir.

Letos ste odigrali vse pripravljalne tekme v gosteh. Kaj ste se naučili iz treh porazov brez doseženega gola?

Gole smo prihranili za kvalifikacijske preizkušnje.

V reprezentanci je tokrat tudi vaš soigralec iz Kölna Dominik Maroh, ki igra na položaju štoperja in z njim v klubu sestavlja trden člen obrambe. Köln v bundesligi še edini ni prejel gola.

Že lani je odigral super sezono. Tudi začetek nove je dober. Odloča pa selektor.