»Za nami je naporen teden« je po pokalnem porazu neuspeh svoje ekipe komentiral trener Barcelone Gerardo »Tata« Martino. Njegovi varovanci so se preteklo sredo v četrtfinalu lige prvakov poslovili od Evrope, v soboto v prvenstvu klonili proti Granadi (0:1), kot zadnji pa jim je bolečo zaušnico primazal še veliki tekmec iz osovraženega Madrida. Čeprav moštva, ki je še nedolgo nazaj lovorike osvajalo kot za šalo, v la ligi še ne gre odpisati, pa le še malokdo verjame, da bodo tretjeuvrščeni Katalonci tudi zaradi zahtevnega razporeda zgolj pet krogov pred koncem uspeli nadoknaditi štiri točke zaostanka za vodilnim in letos zelo prepričljivim Atleticom.

Globoka bolečina »Tate«

»Madrid je zmagal, pika. Čestitamo jim. Gre za hud udarec, saj smo imeli pred tekmo visoka pričakovanja. Imeli smo nadzor nad igro, a nam je manjkalo nekaj ostrine, kar smo drago plačali. Čutim globoko bolečino zaradi vseh, ki nas podpirajo. Ni običajno, da Barca dosega gole s takšno težavo. To se nam je sedaj ponovilo že na tretji tekmi. Težko doživiš bolj boleč poraz, vendar ta tekma ne bo odločala o moji prihodnost,« je predstavo svoje ekipe na stadionu Mestalla komentiral argentinski strateg.

(Foto: Reuters)

Tragični junak srečanja je bil 23-letni branilec Marc Bartra, ki je s čudovitim golom z glavo v 68. minuti Barcelono popeljal do izenačenja, a ga je nato le slabih 20. minuti kasneje z bliskovitim sprintom in zadetkom osmešil valižanski as Gareth Bale. »Imeli smo svoje priložnosti in igrali dobro. Real je imel dve priložnosti in iz njih zadel. Bili so učinkoviti. Pred nami je še nekaj tekem v prvenstvu, kjer bomo poskušali dobiti vse tekme. Borili smo se do konca. Zahvaliti se moramo navijačem, ki so prišli in nas podprli,« razočaranja ni skrival Bartra, ki je ob koncu potožil, da zaradi poškodbe ni bil povsem nared za nastop.

Cruyff pozna rešitev: Guardiola!

Kritike na račun Martina in vodstva kluba so sicer deževale še pred neuspehom v Valencii. Najglasnejši v teh dneh je legendarni Johan Cruyff, ki se mu pošteno kolca po časih, ko je ekipo vodil Josep Guardiola. »Za Barco bi bilo najbolje, da se vrne Guardiola. Je čudovit trener, ni boljšega. Če bi Joan Laporta znova postal predsednik, bi mu dejal, da je najbolje, da podpiše s Pepom. Ker je pameten možakar, sem prepričan, da bi to tudi storil,« je za El mundo Deportivo dejal Nizozemec in še enkrat okrcal sedanje vodstvo kluba. »Odločitve sprejemajo ljudje, ki ne vedo, kaj počno. Glavne besede nima trener. Predsednik želi biti trener in menedžer.«

Odsotnost Cristiana jih je motivirala

Novega pokalnega naslova, že 19. v svoji zgodovini, se je tako veselil kraljevi klub in to kljub temu, da ekipa zaradi poškodbe kolena ni mogla računati na svojega prvega zvezdnika in najboljšega strelca Cristiana Ronalda. Portugalca, ki je tekmo skupaj s soigralcem Marcelom nervozno spremljal s tribun, je več kot dostojno zamenjal Angel di Maria.

(Foto: Reuters)

»Vedeli smo, da nam gre dobro. Stvari so se izšle po pričakovanjih. Več ne bi mogli zahtevati. Smo ekipa, skupina. Po trdem delu skozi vse leto smo si to zaslužili,« je od veselja prekipeval strelec prvega Realovega zadetka. Nič drugačnega mnenja ni bil niti njegov trener Carlo Ancelotti. »Igrali smo na robu zmožnosti. Barcelona je poskušala na vse načine, a vedeli smo, kako igrati proti njimi,« je zatrdil Italijan in svojim varovancem čestital za uspeh. »Vsi so opravili zelo dobro delo. Odsotnost Cristiana jih je motivirala. S te tekme, zmage in osvojene lovorike bomo črpali dodatno moč. Edino pravilno je, da sedaj praznujemo z navijači. Vzdušje je bilo fantastično.«