Ko je Maribor ostal brez trenerja, ste se zelo hitro dogovorili z vodstvom slovenskih prvakov.

Telefon je zazvonil zjutraj, vzel sem si nekaj ur za razmislek, zvečer smo se srečali v Krapini in hitro sklenili dogovor, saj sem bil po odhodu iz zagrebškega Dinama prost trener. Radniku sem sicer pomagal predvsem kot prijateljem, na koncu nam je za obstanek v drugi ligi zmanjkal en gol. Bilo je sicer nekaj kombinacij za delo v tujini, ne nazadnje pa je to tudi Slovenija. Do Maribora sem vedno gojil simpatije, saj sem se z njimi meril že, ko sem vodil druge klube, in se srečeval na pripravah Lošinju. Od tedaj poznanstva s Prašnikarjem, Prosenom, Fundakom, Simeunovićem... Dobro sem vedel, da je urejen klub.

V Ljudskem vrtu delate dober teden dni. Kakšni so vtisi?

Več kot dobri. Ne le v Ljudskem vrtu, ampak v vsem mestu čutim pozitivne vibracije. To niso le sladke besede. Veselim se novega začetka v upanju, da bomo uspešni. Pomemben je občutek, da sem dobrodošel povsod, kamor sem prišel v Mariboru. Počutim se kot, da sem tukaj že nekaj let. Vzdušje je pozitivno, igralci so zelo motivirani, delavni in resni. Takšne sem tudi pričakoval glede na to, kar sem videl v preteklosti, ko sem spremljal Maribor. Moj predhodnik je opravil izjemno delo, saj gre za urejeno ekipo s karakterjem, disciplino, ki točno ve, kaj mora delati. Moja naloga je, da ostanemo vsaj na dosedanji ravni.

V Mariboru ste že na treningu doživeli poseben sprejem navijačev, ki so vzklikali vaše ime in prižigali bakle.

Čeprav sem zamenjal veliko klubov, nisem česa takšnega še nikoli doživel. Iz Zagreba imam povsem drugačno izkušnjo, čeprav smo lani vkorakali v ligo prvakov po seriji 33 tekem brez poraza. Ko smo pred prvo tekmo lige prvakov s Portom, ki spada med deset najboljših v Evropi, prišli iz karantene na stadion Maksimir, sem najprej pomislil, da smo se ušteli v uri prihoda, saj je bilo na stadionu le 4000 gledalcev. Še vedno se mi naježi koža ob spominu na lansko tekmo za ligo prvakov Maribor – Dinamo v Ljudskem vrtu, ko so Viole kljub porazu ostale na stadionu in bile še naprej z ekipo. Upam, da bom s svojim delom pripomogel, da bo takšno vzdušje čim pogostejše, saj to ekipo dobesedno nosi.

Pod taktirko Milaniča je bil Maribor discipliniran, taktično zrel, borben in predvsem kolektiv. Kakšen bo Maribor pod vašim vodstvom?

V nogometu je vedno prostor za napredek. Milanič mi je zapustil težko hipoteko, ki je sicer odličen temelj. Maribor se mora v slovenski ligi obnašati avtoritativno, da bomo imeli kontrolirano prevlado na vsaki tekmi vseh 90 minut, iskali gol več in zapustili dober vtis z všečno igro.

Katera je največja težava za slovenskega in hrvaškega prvaka, ki sta serijska osvajalca lovorik?

V Dinamu in Mariboru je za trenerja najtežji spomladanski del, ko ni nastopov v Evropi, domači naslov je zelo zgodaj osvojen, zato je težko motivirati igralce. Za nastope v Evropi je zelo veliko odvisno od žreba. Klub, ki pride iz slovenske ali hrvaške lige, težko parira ekipam, ki imajo takšne tekme skozi svoje nacionalno prvenstvo vso sezono. Pomembno je, da se v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov resnično obnašamo kot slovenski prvak.

Znani ste kot trener, ki veliko rotira igralce. Dveh tekem zapored nikoli ne začnete z enako zasedbo.

S tem pri igralcih zadržim tekmovalno napetost. Ko sem vodil Inter Zaprešič, Lokomotivo in Dinamo na 57 tekmah in doživel le en poraz, so kronisti izračunali, da ni bila začetna enajsterica niti enkrat enaka. To je zmagovita kombinacija. Malo se šalim. Igralce vedno pripravljam tako, da imam za posamezno tekmo začetno enajsterico, ne pa vnaprej določenih prvih enajst. Ob velikem številu tekem sploh ni časa, da bi imel med tekmami čas za treninge za razvoj igralcev. Če ima trener vnaprej določenih 12, 13 igralcev, nekateri izgubijo motiv, za nameček tudi standardni nima konkurence in nazaduje.

Kako ste zadovoljni z igralskim kadrom, ki je bil izbran že pred vašim prihodom?

Povsem, saj je to zasedba, ki je skupaj že nekaj sezon in osvaja lovorike. Imam skupino igralcev, iz katere moram potegniti najboljše. Če bo kdo izmed nosilcev odšel, bomo iskali zamenjavo.

Zdravko Mamić, nekdanji šef, in Zlatko Zahović, vaš sedanji šef, imata veliko karizmo in avtoriteto, kar je za trenerja lahko tudi breme.

Oba imata vizijo. Dinamo živi na visoki nogi v okolju, kjer je gospodarstvo obubožano in obisk tekem skromen, vendar zaradi vizije odlično prodaja svoje igralce, ima kontinuiteto nastopov v Evropi, za kar imajo zasluge ljudje, ki vodijo politiko kluba. Tudi Zahović je človek iz nogometa z obilo izkušnjami kot igralec, ima trenersko licenco, pozna trenažni proces, selekcijo igralcev in oblikovanje igre, kar pomeni, da je tudi trenerju lažje. To dokazuje podatek, da je bil Milanič v Mariboru trener pet let, kar je posebnost za naše kraje. Če ni kontinuitete, je težko dosegati uspehe.

Z Zdravkom Mamićem ste v Zagrebu dobro sodelovali.

Ne smem vam razkriti skrivnosti. Posebno na Hrvaškem ni dobro hvaliti Mamića. Zdravko vedno pove resnico, le način včasih ni pravi. Dejstvo je, da je Dinamo pod njegovim vodstvom v tujino izvozil igralce v vrednosti 140 milijonov evrov neto. 95 odstotkov igralcev, ki igrajo za hrvaško reprezentanco, je šlo skozi Dinamo, v katerem so igrali po nekaj sezon.

Kaj ima Dinamo, da igra v ligi prvakov, Maribor pa še ne?

Denar. Dinamo ima večji ugled od Maribora. Že v nekdanji skupni državi je bil med veliko četverico, Slovenija z Olimpijo kot prvim klubom sploh ni imela standardnega prvoligaša, medtem ko je Maribor le nekaj let igral v tej ligi. Ker ima Dinamo višji proračun, lahko kupi kakovostnejšega igralca tujca, ki v določenem trenutku prelomi tekmo. Klubi s tega območja morajo za eksistenco proizvajati in prodajati igralce, medtem ko bogati klubi kupujejo naše igralce in ustvarjajo rezultat v zahtevnih ligah pred polnimi stadioni. Tuji trenerji v velikih klubih delajo igro, mi pa moramo delati igralce in oblikovati igro, kar pomeni težje delo, ki je slabše plačano.

Olimpija v zamenjavi trenerja v Mariboru celo vidi priložnost za naskok na naslov prvaka. Kako poznate konkurenco v slovenski ligi?

Edino pravilno in normalno razmišljanje je, kako bodo vrgli Maribor s prvega mesta. Čim več klubov bo imelo ambicije in pogoje, da se borijo za vrh, višja bo kakovost slovenske lige in tako bomo rasli vsi klubi. Popolna premoč in nedotakljivost enega ali drugega kluba ni dobra. Še že veselim tega boja. Maribor je lepa blondinka, okoli katere se bodo vsi smukali, vendar mi smo pripravljeni na to, saj smo šampioni. To za nas ni breme.

Za vas je značilno, da ste trener s pokončno držo, trmasti in prepričani o svojem prav. Obenem vas zna poljubiti tudi sreča kot lani v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Ludogorcu z golom v 97. minuti za napredovanje Dinama.

Sem pošten in korekten. Sreča gre vedno vštric z zmagovalci.

V ponedeljek bo v Nyonu žreb za drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov, v katerem bo Maribor nosilec. Kakšne so vaše želje?

Želimo se izogniti tempiranim bombam, kot so prvaki Bolgarije Ludogorec, Madžarske Györ, Makedonije Vardar, Kazahstana Šahter Karaganda. Največja težava je, da mora biti ekipa že sredi julija v tekmovalnem ritmu in avgusta v vrhunski formi. Način dela bomo prilagodili tekmecu, da bomo najboljši takrat, ko bo treba. Za nas sta tekmi sezone v drugem predkrogu, ker uspeh zagotavlja šest evropskih tekem. Če dosežeš takšen cilj, ni frustracij, kar narediš več, pa je le dobrodošlo. Če pridemo v tretji krog, bi se Dinamu najraje izognil.