Poročilo etične komisije, ki ji predseduje Nemec Hans-Joachim Eckert, obsega kar 42 strani, v njem pa ni dokazov za korupcijo pri kandidaturi za večmilijardni posel oziroma nogometni svetovni prvenstvi. Fifa je preiskala tudi tekmece Rusije in Katarja za omenjeni SP ter vpletenost zdajšnjih in nekdanjih članov izvršnega odbora Fifa.

Najpomembnejše je spoznanje komisije, da ni razlogov, da bi gostiteljema SP tekmovanji odvzeli. "Obseg dogodkov na kandidaturi v celoti je bil daleč od tega, da bi šli čez mejo, na osnovi katere bi morali ponoviti izbor," je med drugim zapisal Eckert.

Ta je posebej dolgo čakal na poročilo Michaela Garcie, nekdanjega direktorja FBI. Ta je zbral poročila iz 75 pogovorov v desetih državah, skupaj pa je bilo na omenjeno tematiko zbranega kar za 200.000 strani gradiva. Iz tega je razvidno, da je bilo nepravilnosti pri dodelitvi SP 2. decembra 2010 v Zürichu kar nekaj.

V središču dogajanja je bil predvsem nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner s Trinidada in Tobaga, ki je leta 2011 odstopil zaradi druge zgodbe, povezane s podkupovanjem. Prav Warner je tisti, ki naj bi dobil največ "nespodobnih povabil" za svoj glas. A ugodnosti so mu ponujali tudi Angleži in Avstralci. Neposredne vpletenosti v izid glasovanja pa Warnerju v postopku ni bilo moč dokazati.

Čisti le Belgijci in Nizozemci

Japonska, Južna Koreja in ZDA so se pri članih Fifa skušale priljubiti z darili. Edini kandidat, ki se ga v poročilu ne omenja, je kandidatura Španije in Portugalske. Eckert dodaja, da je moč domnevati, da predstavniki te kandidature niso sodelovali s preiskovalci, a bodo predstavniki teh držav bržkone ostali nekaznovani. Edina kandidatura, v kateri ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, je bila skupna kandidatura Belgije in Nizozemske, so zapisali v poročilu.

Mnogo sumljivih stvari pri Rusih in Katarcih, a brez pravih dokazov

Drugače je bilo s kandidaturo Rusije in Katarja. Komisija je potrdila, da je bilo njeno delo v Rusiji težko, saj je minilo preveč časa in so bili številni računalniki, ki bi jih potrebovali za raziskavo, že pred tem uničeni. Komisija je kljub temu ugotovila, da je bilo med predstavniki Rusije in predstavniki Fife kar nekaj srečanj, ki pa niso bila zabeležena, a dokazov, da so ta srečanja vplivala na glasovanje, ni.

Tudi očitkov na račun Katarja je veliko. Med drugim je sporno vključevanje Aspire Academy, ki je prisotna v športnih poslih, pa tudi organizacija tekme med Brazilijo in Argentino z bogatimi provizijami za vpletene ter sodelovanje z nekdanjim podpredsednikom Fife Mohamedom bin Hamamom. Tudi tukaj je bil na koncu sprejet sklep, da ni jasnih dokazov, zato ni obtožbe in kandidatura je oproščena krivde.

Domneva o kuvertah z denarjem je naivna, Blatter opran suma

Na koncu je Eckert dodal še: "Domneva, da so med vpletenimi krožile kuverte z gotovino za glasove pri izboru prirediteljev, je naivna. Korupcija, tudi v normalnem poslovnem svetu, poteka na veliko bolj inteligenten način."

Vsake vpletenosti v nepravilnosti in vpliva na izbor pa je bil oproščen tudi predsednik Fife Joseph Blatter. Eckert pa ob koncu ni izključil možnosti, da bodo uvedene še nekatere preiskave proti posameznim vpletenim. Še enkrat je pozval Fifo tudi, naj omeji število mandatov za svoje funkcionarje, kar je Fifa nazadnje zavrnila na kongresu junija. Izrecno pa je kritiziral tudi delo posameznih funkcionarjev, za katere pravi, da gradiv sploh ne berejo. Prav zato je poudaril, naj se bolj upošteva delo ocenjevalne komisije Fife, saj je slednja po obisku slabe ocene v zvezi z omenjenimi kandidaturami dala le Rusiji in Katarju.

Garcia napovedal ukrepe proti zaključnemu poročilu etične komisije

Z objavo poročila pa se prah očitno še ne bo polegel, saj se z njim ne strinja vodja preiskave Michael Garcia, ki napoveduje ukrepe, poročajo agencije.

Garcia je po poročanju več medijev dejal, da je pravni del komisije, ki ji predseduje Eckert, v zaključnem poročilu podal številne "pomanjkljive in zmotne podobe dejstev in sprejetih sklepov".