"Datumi svetovnega prvenstva v Katarju ne bodo tradicionalno junij - julij, pač pa bo prvenstvo umeščeno nekje v čas med 15. novembrom in najkasneje 15. januarjem," je dejal Valcke za Radio France.

"Če bodo tekme na sporedu med 15. novembrom in koncem decembra, je to najbolj optimalen čas, ko so tudi vremenski pogoji najboljši, temperature pa so z največ 25 stopinj Celzija še najbolj podobne spomladanskim v Evropi. To bi bilo odlično za igranje nogometa," je še dejal Valcke, drugi najpomembnejši mož Fife za predsednikom Seppom Blatterjem.

Podpredsednika Fife izjava Valckeja šokirala

Samovoljna izjava Valckeja je v nogometnem svetu močno odjeknila in naletela na ostre kritike. Podpredsednik Fife Jim Boyce je tako dejal, da o času izvedbe mundiala lahko odloča zgolj izvršno telo zveze, medtem ko so pri mednarodni krovni nogometni zvezi kasneje v sporočilu za javnost hiteli pojasnjevati, da je Valcke podal zgolj lastno mnenje.

»Točen termin prvenstva je še vedno stvar trajajočih pogovorov, v katere so vključeni vsi glavni nosilci dogodka, vključno z mednarodno nogometno skupnostjo kot tudi komercialnimi parterji. Glede na to, da nas do dogodka loči še osem let, s sprejemanjem odločitev ne mislimo hiteti in bomo vsemu skupaj namenili potreben čas za razmislek. Kot se je odločil izvršni odbor Fife, posledično ne bomo sprejemali nobenih odločitev pred svetovnim prvenstvom v Braziliji,« so zapisali pri Fifi.

»Iskreno povedano, sem šokiran. Načrt je bil, da o svetovnem prvenstvu v Katarju ne bomo razglabljali do konca letošnjega decembra. Ali je Jerome podal lastno mnenje, ali ne, ne morem vedeti. Lahko pa povem, da izvršni odbor Fife o tem ni razglabljal. Nad jutranjimi dogodki sem zelo presenečen,« je priznal Severni Irec in pripomnil: »Stoodstotno vam lahko potrdim, da se izvršni komite ni odločil preložiti svetovno prvenstvo. Odločitev bo padla konec leta 2014 ali celo marca leta 2015 na sestanku izvršnega odbora.“