»Država, ki ni sposobna zagotoviti varnega prehoda skozi zračni prostor, ne more gostiti svetovnega prvenstva,« je bil neizprosen poslanec stranke CDU Michael Fuchs in dodal, da bi morala Fifa gostovanje prvenstva odvzeti Rusom in ga podeliti Nemcem. Še ostrejši je bil poslanec stranke Zelenih Volker Beck, ki je med drugim dejal: »Svetovnega prvenstva ne morete organizirati v državi, ki s priključitvijo ozemlja tuje države krši mednarodno pravo.«

Z Volkerjem se je strinjala tudi njegova strankarska kolegica Marieluise Beck, ki jo je zmotil zlasti odnos Moskve do lastnih državljanov. »Podelitev svetovnega prvenstva Rusiji je bilo vprašljivo že pred ukrajinsko krizo. Kremlin že vrsto let omejuje človekove pravice lastnih državljanov,« je dejala Beckova, predsednika Vladimirja Putina pa označila za osebo nevredno zaupanja.

Fifa politike ne želi mešati s športom

Fifa se do sedaj ni želela spuščati v žgočo debato in se na kritike ni odzivala. A pritisk javnosti je bil očitno le prevelik, zato je danes podala izjavo za javnost, v kateri je poudarila, da spodbuja zgolj mirno in demokratično obliko dialoga.

»Zgodovina je pokazala, da bojkot športnih dogodkov ali pa politika izolacije oziroma soočenja nista najučinkovitejša načina za reševanje problemov. Gostovanje svetovnega prvenstva in globalna pozornost, ki pride z njim, je lahko močan pobudnik za konstruktiven dialog med ljudmi in vladami. Videli smo, da svetovno nogometno prvenstvo lahko doprinese veliko pozitivnega, zato pri Fifi verjamemo, da bo tako tudi v primeru prvenstva v Rusiji.«

Ob tem še velja omeniti, da je predsednik Fife Sepp Blatter že marca zavrnil kakršnokoli možnost, da se Rusiji mundial odvzame zgolj zaradi njenih zunanjepolitičnih potez.